Реформатор от Гражданския съвет: Този парламент не става! Да се саморазпуска! 19.05 | 12:01

Караджов вижда „безпринципно мнозинство“ между Атака, ГЕРБ, БДЦ, части от РБ и ПФ

От iNews.bg

"Не мога да си обясня вчерашното гласуване на колеги от Реформаторския блок срещу ветото на президента за Изборния кодекс. Едни неща обещавахме на избирателите, а гласуваме точно противоположните. Този парламент вече не може да продължава да работи по този начин. Той става ненужен на българското общество и най-добре да се търси вариант за саморазпускането му”. Това заяви пред журналисти в парламента депутатът от Гражданския съвет в Реформаторския блок Гроздан Караджов, цитиран от БГНЕС.

Според него "има пазарлък в така формираното мнозинство". "С гласуването вчера все едно съобщаваме на сънародниците ни в чужбина: "Искаме диаспората да е разделена". Това не може да е политика, а грозен пазарлък", категоричен е Караджов, който още през декември обяви, че излиза в опозиция заедно с лидера на ДСБ Радан Кънев. Караджов бе първият от реформаторите, който същият ден подаде оставка като председател на транспортната комисия в парламента.

"Вчера се забеляза едно безпринципно мнозинство между Атака, ГЕРБ, БДЦ, части от РБ и ПФ. Между тези формации не може да има никаква принципна съгласуваност и няма тема, по която те да формират обща политика. Ако това е мнозинството, което управлява страната - тежко на държавата", предупреждава реформаторът от Гражданския съвет, членовете на които също излязоха в опозиция на властта.

Караджов подкрепя решението на президента Росен Плевнелиев да се потърси решение на Конституционния съд, за да се върнат правата на българите в чужбина да гласуват свободно, т.е. да не им се създават пречки да гласуват.

Според него кандидатът за президент "трябва да е евроатлантически настроен, а Плевнелиев вече се е доказал като такъв и в Източна Европа той е един от най-ярките говорители, които показват истинските интереси на Русия и начините, по които това се прокарва в България". По думите му президентът "е някакъв стопер на това влияние”.

 

"Ако Плевнелиев впоследствие не се самозаяви и не стане кандидат, тогава ще се отвори възможността за диалог извън тази кандидатура. Затова призивът ми към ГЕРБ е да поемат щафетата и да премислят внимателно предложението, което е направено от страна на ДСБ и да се явят в някаква форма на диалог с онези формации в РБ, които сме в опозиция", апелира Караджов.  

Водещи

Най-четени