Реформаторите: Комисиите за проверка на фалшиви адресни регистрации не вършат нищо 10.09 | 12:50

ГРАО да проследява сигналите на място, а не само по документи, настоява РБ

От iNews.bg

Комисиите към общините за проверка на сигналите за измами с адресни регистрации за местните избори не функционират правилно, смятат от Реформаторския блок. Целта на тези комисии бе да установят и елиминират нарушенията с фиктивни адресни регистрации на хора от други места в дадена община, за да се избегне манипулиране на вота.

"Тези комисии по места не функционират правилно. Продължаваме да получаваме масово сигнали от хора за фрапантни нарушения като тези в селата Гърмен и Трекляно, а в същото време тези комисии или не са ги констатирали, или не са направили протоколи от извършените проверки." Това заяви в интервю за "Дарик" депутатът от Реформаторския блок и ръководител на предизборния щаб на "Движение България на гражданите" Димитър Делчев.

Комисиите бяха създадени, след като по предложение на Реформаторите бяха приети изменения в Закона за гражданската регистрация. Делчев бе категоричен, че блокът ще продължи да настоява комисиите да заработят с пълна сила и да си свършат работата, за да няма опорочаване на изборите.

С промените в закона са предвидени сурови глоби за кметове и общински съветници, които допускат нарушения с адресните регистрации, припомни депутатът. "Очевидно тези мерки не ги стряскат достатъчно, особено в случаи, в които съответните избираеми политици са регистрирали по 30-40% нови жители, за да си гарантират победа на предстоящия местен вот", коментира Делчев.

Той отправи призив към МВР да се заеме със сигналите за нарушения с адресните регистрации, особено в Северозападна България, където били най-фрапантните случаи.

"Областните дирекции на ГРАО трябва да извършат всички необходими проверки по места, а не само по документи, защото адресните регистрации са именно тяхно задължение", каза още представителят на Реформаторите. И даде за пример случая с Горна Малина, където за два дни са извършени 1000 проверки на адреси.

"По прости изчисления това прави средно по 2 минути на адрес. Липса базовото желание да се свърши работа, а именно в Горна Малина има над 1000 % увеличение на адресните регистрации за последната година. Има казуси с регистрации в къщата на кмета, с 20 души регистрирани на поляна, в недостроени постройки", разказа народният представител.

Според него гражданите трябва да са основен двигател на борбата с изборните нарушения и ясно да изразяват тоталното си неодобрение и желание за борба с този порок на изборния процес в България.

Делчев благодари на жителите на Горна Малина и по-специално на Величка Ангелова, която е основен организатор на протестите срещу изборните нарушения в общината. "Благодарение на нея местните жители знаят за проблема, искат той да бъде решен и да имат реална демокрация", изтъкна той.

Делчев е поискал от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) да му предостави пълна справка за извършените проверки и дерегистрации на основание нарушения на закона за гражданската регистрация. Той смята да ги оповести публично в рамките на следващата седмица.


Водещи

Най-четени