Реформаторите: Селища с над 250 души население сами да си избират кмет 20.06 | 14:28

Няма възможност за местно самоуправление в малките населени места, смятат от Гражданска квота

От iNews.bg

Народните представители от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров внасят днес промени във вече приетия на първо четене Изборен кодекс. Тяхната цел е да бъде значително намален прагът за провеждане на кметски избори в малки населени места.

В сега действащото законодателство избори за кмет се провеждат в населени места с население над 400 души. Славов и Димитров предлагат прагът да бъде свален до 250 души.

"В момента практически е отнета възможността за местно самоуправление на голям брой от малките населени места в страната. Последното, освен че противоречи на чл. 2 от Конституцията, не кореспондира и с принципите на демокрацията и съвременните европейски практики.

Трябва да се има предвид и че след години на миграция и обезлюдяване, населението на много от българските села намаля и голям брой от тях няма да могат да покрият силно завишените критерии за образуване на кметство.

Тоест там избори за кмет няма да се провеждат, а ще им бъде назначен кметски наместник. Подобно отнемане на правото на самоуправление, може да се очаква, допълнително да засили негативните тенденции за миграция към големите градове и обезлюдяване на българското село", пишат в своите мотиви двамата реформатори.

С приетите миналата седмица на първо гласуване промени в Изборния кодекс управляващите вече застъпиха тезата, че прагът за провеждане на местни избори трябва да бъде занижен, но предложената от тях промяна е до 350 души.

Водещи

Най-четени