Реформаторите искат вън от разследването по КТБ на гл. прокурор и председателите на ДАНС и КФН 23.09 | 13:48

Те са участвали в създаването на проблема, смята Радан Кънев

От iNews.bg

Председателят на ДАНС Владимир Писанчев, главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на КФН Стоян Мавродиев вън от разследването по казуса "КТБ". За това настояват от Реформаторския блок.

Радан Кънев от блока уточни, че всички изброени, както и бившите министри на вътрешните работи и на финансите - Цветлин Йовчев и Петър Чобанов, имат вина за състоянието на банката.

Петър Москов посочи, че са направили списък "Топ 150", на базата на публична информация, на длъжниците на КТБ. По думите му 150 кредитни досиета представляват 90 процента от всички кредити. От тях 59 фирми нямат нито един служител. Тези дружества дължат кредити към банката на обща сума над 2,3 млрд. лева. С до 10 служители са други 59 фирми, които дължат 1,6 млрд. лева, поясни Москов.

На загуба през последните две години са 64 процента от всички тези длъжници, допълни той. Реформаторският блок категорично се противопоставя КТБ да се спасява чрез пари на данъкоплатците, защото това означава нов държавен дълг. Според Реформаторския блок трябва незабавно да се приложи Директива 94/19ЕО, както и да се изплатят гарантираните влогове в срок 20 работни дни от датата на задействане на директивата.

Корпоративна търговска банка бе поставена под специален надзор на 20 юни. Два дни по-късно от централната банка поставиха под надзор и дъщерната банка "Креди Агрикол България". Членовете на управителните и надзорните съвети на двете банки бяха отстранени и бяха назначени квестори. Впоследствие БНБ обяви, че КТБ ще отвори отново на 21 юли. Това обаче не се случи, след като от централната банка удължиха специалния надзор над КТБ с още 2 месеца.

Ситуацията с КТБ породи вълна от недоволство в обществото. Част от вложителите в банката разпънаха палатков лагер в знак на протест срещу бездействието на БНБ по казуса с банката под специален надзор. Исканията на хората са БНБ максимално бързо да даде достъп до вложенията им.

Протестиращите са съгласни на частичен достъп до средствата си, както и възможно най-бързо БНБ да проведе преговори с финансовия консултант ЕПИК, който поиска да оздрави банката.

Водещи

Най-четени