Реформаторите си стиснаха ръцете: Излязоха с общи условия към ГЕРБ 09.10 | 16:20

Името на бъдещия премиер остава тема табу засега

От Христина Рафаилова

От Реформаторския блок се отказаха за момента да се пробват да спрат втория премиерски мандат на лидера на ГЕРБ  Бойко Борисов. Това стана ясно след среща на партийните шефове на дясната формация. 

Председателят на БЗНС Николай Ненчев обяви, че партньорите са се споразумели за условията, при които биха участвали в управлението.

Името на бъдещия премиер щяло да бъде обсъждано едва след като бъде обсъдена програмата на бъдещия кабинет.

Премиерското бъдеще на Борисов без малко да доведе до разпад на блока. Първоначално десните обявиха, че биха влезли в коалиция, ако лидерът на ГЕРБ не е министър-председател, а неговият заместник Цветан Цветанов не бъде член на кабинета. След това шефът на СДС Божидар Лукарски обяви, че изискването за Борисов било трик за пред избирателите.   

Преди ден председателят на "България на гражданите" Меглена Кунева обяви, че нямало кой друг да е премиер освен Борисов, тъй като нямало друга оферта, след което отрече, че го е "номинирала".

Малко след това лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че партията му няма да участва в разговорите с коалиционните си партньори, тъй като лидерите им следвали собствените си амбиции. 

Все пак десните си стиснаха ръцете днес и излязоха с обща позиция. Реформаторският блок би участвал в управлението на страната, ако в него не участват БСП и ДПС, гласи едно от условията им. Десните искат ясна програма и публично споразумение. В програмата трябвало да бъдат разписани конкретни ангажименти и срокове за реформи в съдебната система, здравеопазването, образованието, енергетиката и в Изборния кодекс. Те настояват и за безусловна евроатлантическа ориентация, противопоставяне на националистическия фундаментализъм.

"Ако правителството се сформира с мандат на ГЕРБ, тяхна работа е да осигурят кворум в парламента", заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев, цитиран от в. "24 часа"

Меглена Кунева пък посочи, че при разговорите с ГЕРБ ще се търси къде има допирни точки между двете политически формации. "Разликите всички ги знаем", добави тя.

Водещи

Най-четени