Реформаторите търсят подкрепа за явното гласуване във ВСС 19.09 | 12:26

"Обществото трябва да знае как се взимат решенията, касаещи правосъдната система", коментира Димитър Делчев

От iNews.bg

Ще търсим подкрепа за въвеждането на явното гласуване във ВСС. Обществото трябва да знае как се взимат решенията, касаещи правосъдната система. И сега хората в залата могат да разберат какъв е бил вотът на съседа им, но това остава неясно за обществото.

Това заяви в рамките на форум във Варна за антикорупционните политики Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок, член на правната и вътрешна комисии в 43-то Народно събрание, по повод предстоящите промени в Конституцията.

Според думите липсата на явно гласуване създава недоверие в работата на съда и се пораждат съмнения за начина на взимане на решения.

Той изтъкна, че същият принцип на почтеност и прозрачност е в основата и на предложените от РБ изменения в Наказателния кодекс, според които провокацията към подкуп се декриминализира. Това означава, че всеки, участвал в корупционна сделка и оказал съдействие на органите на реда да я разкрият, ще бъде освободен от подвеждане под отговорност. След осветяването на подкупите чрез този подход като цяло ще се постигне по-висока разкриваемост на корупционните схеми, както е в редица други страни, подчерта Делчев.

Относно корупцията в изборния процес Делчев изтъкна, че онези, които ще се опитват да манипулират вота чрез купуване или продаване на гласове, трябва да са наясно, че според предложените от РБ в Наказателния кодекс промени има двойно увеличаване на глобата и наказанието - от 20 хиляди на 40 хиляди лева и до 10 години затвор за престъплението.

Водещи