Реформаторите ще почакат за среща с ГЕРБ до неделя-понеделник 14.12 | 14:02

Според Цветанов е малко вероятно партията му да подкрепи кабинет на РБ, но ще го обсъдят с Борисов

От iNews.bg

Срещата с ГЕРБ, поискана от Реформаторския блок, по повод приетия от тях мандат за съставяне на правителство в рамките на 43-то Народно събрание, ще се състои в неделя или понеделник. Това съобщи шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

След като получи мандата за кабинет във вторник, Реформаторският блок си даде срок до понеделник преди да го върне на президента Росен Плевнелиев. По конституция те имат срок от една седмица.

В петък и събота от ГЕРБ ще обсъдят възможностите с премиера Бойко Борисов на ниво изпълнителна комисия, както и със структурите в страната, каза Цветанов. И допълни: "Трябва да се отнесем с необходимото политическо уважение към Реформаторския блок, защото те са третата политическа сила, която получава мандат за опит за съставяне на правителство".

Според него вероятността ГЕРБ да подкрепи Блока "може би е по-малка, но са длъжни да поговорят и да обсъдят всякакви възможни варианти".

Костадин Марков (СДС), който беше един от четиримата взели третия мандат за съставяне на правителството от президента Росен Плевнелиев, смята, че национално отговорната позиция е "да се опитаме да оползотворим мандата". Марков беше малко по-оптимистичен за среща с ГЕРБ, като предположи, че тя ще е събота или неделя.

"Не искам да вярвам в чудеса, но има някакъв шанс да се състави кабинет", смята зам.-председателят на СДС.

По думите му "имената в евентуалния кабинет не били важни", той си представя новото правителство в почти същия състав. "Министър-председателят ще бъде роден в разговорите с ГЕРБ", каза Марков на въпрос дали Бойко Борисов ще е премиерът в кабинет с мандат на РБ. След което допусна, че можело да е и Борисов.  

Водещи

Най-четени