Реформаторският блок ще пита ГЕРБ да приеме ли мандат за кабинет 02.12 | 19:30

Десният партньор на Борисовата партия не знаел може ли да разчита на мнозинство, ако получат шанс от президента

От iNews.bg

Реформаторският блок кани ГЕРБ на среща през следващата седмица, за да обсъдят има ли мнозинство в настоящото Народно събрание за нова изпълнителна власт. Това съобщи пред журналисти зам-председателят на СДС Румен Христов след заседанието на Изпълнителния съвет на РБ.

По думите му "реформаторите съжалявали, че Бойко Борисов е върнал мандата, защото според тях е трябвало да се продължи започнатото от неговото правителство и коалицията, в която участват и те".

"РБ няма решение дали да приеме мандат, ако получи от президента, защото не е в такава хипотеза. Не говорим за правителство, а за мнозинство в парламента и дали може да се стигне до такова за формирането на нов кабинет в рамките на 43-то НС", уточни Христов, цитиран от БТА.

Зам.-председателят на СДС не отрече различия между партиите в Блока за това дали да вземат евентуален мандат или да го върнат, но нямало и категорично крайни позиции.

"България е в много тежка ситуация, обградени сме от безпрецедентни кризи, всички заедно трябва да проявим необходимия разум", добави лидерът на БЗНС и министър на отбраната в оставка Николай Ненчев. Той е обезпокоен от всичко онова, което "има да се случва с бежанците, опазването на границите и обществения ред".

По-рано Димитър Делчев от Реформаторския блок сподели позицията си, че след като ГЕРБ и БСП не желаят да съставят правителство в настоящото Народно събрание, потенциалът на парламента е изчерпан и вероятно ще се върви към предсрочни избори. През седмицата Реформаторите споделиха и становището, че трябва да се търси вариант за кабинет в настоящото Народно събрание.

Във вторник след заседание на КСНС премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов сподели, че "дължи подкрепа на реформатори и патриоти, ако те ешат да съставят правителство". Два дни по-късно обаче позицията на най-голямата партия в НС претърпя обрат и хората на Борисов бяха категорични: "няма да подкрепят друго правителство в настоящия парламент, президентът да сформира служебно и да се върви към предсрочни избори. Аргументите за неспазената дума гербаджийте намериха в обсъждането на Бюджет 2017 и лъсналите при дебатите различия, а за "ябълка на раздора" с ПФ посочиха предложението за увеличаване на минималната пенсия, което парламентът отхвърли.

Водещи

Най-четени