Речникът на политиците - все по-трагичен 17.05 | 20:03

Клишета, безсъдържателно и агресивно говорене са белязали предизборната кампания

От Елена Кирилова

Говоренето на политиците става все по-неясно и безсъдържателно, заяви езиковедът Владислав Миланов пред в. "24 часа”.

По думите му от гледна точка на езика това е била най-жестоката предизборна кампания, правена някога у нас. В рамките ѝ сме наблюдавали изключителна жестокост и агресия в езиково отношение.

Политическите фигури у нас продължават да използват клишета и диалект, пренебрегвайки всички елементарни принципи на речевия етикет. Те не проявяват дори елементарно уважение както към опонентите си, така и към хората, които ги слушат.

Продължава тенденцията за позоваване на много източници, а изразът "според хората" остава един от най-често употребяваните. Умалителните също не отсъстват от политическия речник, твърди Миланов.

"Една от клетите женички или женици", "Цветанов съм го гледал в очичките" или "Една женица дойде да каже, че нямат църква" са само част от примерите, които той посочва.

Според езиковеда голяма част от политиците бързо превключват на диалект, за да бъдат по-близо до хората.

Сред примерите са "ДадЪх ви пример", "дИкември", "след осемдесет и дИвета година", "да Ни излезИ", "паритИ", "народен прИдставител", "не можИ да бъдИ", "тЯхнитИ началници", "забИлИжете".

Миланов се е натъквал и на доста екзотични конструкции. Като една от най-цветушите той посочва "Аз съм се явявал на избори при цикове, рикове”.

Манипулативността също не отсъства от политическата реч.

По-безсъдържателни думи от тези, с които партиите се представят в рекламните си клипове, не е имало никога, твърди езиковедът.

Дори президентът не може да се похвали с достатъчно добра реч. Проблемите при него са свързани с равния му и безизразен тон, от който трудно може да се долови реалната позиция, която се изразява.

Най-много грешки според Миланов прави Любен Корнезов, който никак не се замислял как говори.

Езикът на бившия премиер също е доста критикуван заради изрази като "щеха", "шот ма болат китките от каратето", "да говора".

Сергей Станишев също не може да избяга от клишетата.

Водещи

Най-четени