Решението на КС не връща ГЕРБ в парламента 10.07 | 09:37

За обществото ставало ясно, че избори могат да се правят "и по този начин"

От Елица Елефтерова

Засега бившите управляващи нямат намерение да се връщат в парламента и решението на Конституционния съд (КС) вероятно няма да повлияе на разпределението на силите в Народното събрание.

Изборите са законни, произнесе се вчера Конституционният съд. 11 от 12-те конституционни съдии, които разглеждаха жалбата на ГЕРБ, решиха, че няма опорочаване на резултатите от вота.

Известно ми е решението на КС, но още не е качено на сайта на съда и не съм имала възможност да се запозная с мотивите към него", заяви в Нова телевизия бившият председател на Народното събрание Цецка Цачева. 

По думите ѝ за българското общество вече става ясно, че избори могат да се правят "и по този начин". Цачева припомни случая със заловените бюлетини в печатницата в Костинброд и медийните заглавия, които са свързали партията ѝ със съмненията за измами в деня за размисъл. "Това решение казва: можете да си правите каквото искате по време на кампанията, по време на деня за размисъл", възмути Цачева.

"В мотивите си Конституционният съд трябва да е отговорил дали има нарушени правила. След като е казал, че изборите са редовни, това означава, че е казал, че няма нарушени правила", заключи бившият председател на предишното 41-во народно събрание.

Връщането на ГЕРБ в пленарната зала е общо решение на парламентарната група, отбеляза Цачева. Тя посочи, че на този етап не вижда причина за такова решение, но отбеляза, че картината в страната е много динамична.

Решението на Конституционния съд не създава прецедент, смята депутатът от Коалиция за България Филип Попов. "Едно такова решение не би трябвало толкова да се коментира, а да се изпълнява. Не считам, че решението на съда има някаква политическа нотка", коментира социалистът. 

Представителят на управляващото мнозинство отбеляза, че ГЕРБ не признават волята на суверена и сами са се поставили в изолация. "Всеки има право да оспорва изборите. Длъжни сме да признаем всяко решение на съда."

Водещи

Най-четени