Решението на президента за свикване на КСНС закъсня 05.11 | 19:52

Свикването е наложително, имайки предвид бежанската вълна у нас

От Мая Александрова

Решението на президента за свикване на Консултативния съвет за национална сигурност на 20 ноември заради бежанската вълна у нас е закъсняло. Това обяви министърът на отбраната Ангел Найденов. "Решението на президента Росен Плевнелиев за свикване на, е логично, макар и закъсняло", коментира той, цитиран от агенция "Фокус".

Министърът коментира още, че решението е логично с оглед на създалата се ситуация на увеличаващия се брой на чужденци на наша територия, от гледна точка на разгарящите се протести в страната, срещу настаняването на бежанци на определени места, както и на фона на повишаващите се страсти около присъствието на чуждестранни граждани на територията на страната.

"Решението е закъсняло, защото това е развитие на един проблем, по който заседанието на Съвета по сигурност към МС се състоя още преди повече от три месеца. В рамките на този период се случиха много неща – броят на бежанците вече доближава 9000. Очевидно са надхвърлени всички възможности на местата, в които се настаняват бежанци.

Ставаме свидетели на поредица от протести, включително с участието на представители на местни власти. Това в някаква степен може да приемем, че е продукт на нарушената комуникация между централна и местна власт. Разгарят се страхове сред хората, които живеят в районите, в които се предвижда настаняване на бежанци и всичко това можеше отдавна да бъде оценено", посочи министърът на отбраната.

Според Ангел Найденов досега е можело да има съвместни усилия и на политическите формации, представени в парламента, както да имаме и една консолидирана национална позиция.

На 18-и миналия месец от БСП обвиниха президента, че не си спазва обещанието за свикване на КСНС на всеки три месеца.

Според правилника за работа на КСНС "редовните заседания се провеждат най-малко един път на три месеца", а заседание на КСНС не е свиквано от 20 юни.

Най-четени