Решено: България купува нови изтребители и патрулни кораби 02.06 | 15:07

Избираме между нови МиГ-ове, отговарящи на стандартите на НАТО и стари F-16 от Португалия или САЩ

От iNews.bg

България започва да изпълнява програмата за закупуване на нови изтребители за родните ВВС, както и на нови патрулни кораби за ВМС. Това решиха преди малко депутатите, които в пленарна зала окончателно одобриха предложените от Министерски съвет решения. 123-ма депутати гласуваха "за”, 29 бяха "против”, а четирима се въздържаха, предаде "Фокус”. Така в близко бъдеще държавата и Министерството на отбраната ще трябва да започнат процедурите по събиране на оферти и да пристъпят към сключване на договори.

Закупуването на нов тип изтребител за бойната ни авиация се налага и заради изпълнението на Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на България до 2020 г. В мотивите за закупуването на нов боен самолет е записано, че с реализацията на проекта ще се преодолее дефицитът от способности на въоръжените сили за неутрализирането на широк спектър от въздушни, наземни и морски заплахи при всякаква метеорологична обстановка. Освен това с придобиването на нов тип изтребители ще се прекрати зависимостта ни за поддръжка на бойната авиация от страни извън НАТО и ЕС – в случая Русия.

В момента българските ВВС имат 19 броя самолети МиГ-29, за 15 от които са изпълнили мероприятия по удължаване на ресурса им до 40 години или 4000 часа, а на останалите предстоят такива процедури. Назначеният срок на вече удълженият летателен период на самолетите изтича поетапно през 2028 -2030 г.

Приетият от парламента план предвижда придобиването на 16 нови изтребителя самолета на 2 етапа. Договорите за доставката на първите 8 трябва да приключи до края на тази година. Самата доставка на самолетите пък трябва да се случи между 2018 и 2020 г. Освен това плащането на новите изтребители ще става на траншове през годините. България има възможност да избира между различни самолети –употребявани и нови, като предложенията са могат да идват от различни държави. Страната ни може да закупи чисто нови самолети от Русия – МиГ-29М/М2, употребявани самолети от Португалия – F-16 MLU, а също и от САЩ – отново употребявани F-16 block 25. Вторият етап на програмата предвижда закупуването на още 8 самолета в периода 2022-2023 г.  

Парламентът прие и закупуването на 2 многофункционални модулни патрулни кораба за Военноморските сили. Предложението беше одобрено с 111 гласа "за”, 30 "против” и двама "въздържали се”. И тази сделка ще се осъществява в рамките на Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили България 2020. След закупуването на новите кораби страната ни ще притежава пълния спектър от възможности за изпълнението на морски операции на НАТО. След изпратено запитване до основни корабостроителници е станало ясно, че максималната стойност на проекта ще е 820 млн. лева като плащането може да се извършва разсрочено. Строителството на новите ни кораби ще се извършва на етапи от 2019 до 2022 г. Засега е постъпило едно предложение на базата на реализиран проект на холандска компания, а на територията на България има редица корабостроителници, които могат да произведат нужните ни нови кораби. 

Водещи

Най-четени