Решено! Депутатите ще ходят на работа срещу сертификат 07.01 | 17:30

В сградите на Парламента ще може да се влиза срещу документ за ваксинация, за преболедуване, за антитела или отрицателен резултат от тест

От iNews.bg

Влизането в сградите на парламента вече ще става само със зелен сертификат. Това решиха депутатите. 154 гласуваха "за", нито един "против, а 4 бяха "въздържали се".

В сградите ще може да се влиза срещу документ за ваксинация, за преболедуване, за антитела или отрицателен резултат от тест.

Разходите за тестове на сътрудници на парламентарните групи, служители в комисиите и администрацията и представители на медиите се поемат от бюджета на парламента.

Дебатът и гласуването продължиха повече от 5 часа. А решението идва след месец почти всекидневни дискусии и формални отлагания.

Ива Митева ("Има такъв народ") подложи решението на сериозна критика. Тя изтъкна, че подобни актове трябва да се приемат след подробно обсъждане и "да не се приемат с лекота и безгрижие" (въпреки горепосочените едномесечни разговори по темата, б.р.).

"Точно това наблюдаваме последните няколко дни в народното събрание с бързането да се включи тази точка в дневния ред. Има проблеми с това решение, да поработим, да бъде конституционно издържано. Продължаваме да работим така, както работиха предишние народни събрания", каза Митева.

Тя изтъкна, че в заповедта на здравния министър, свързна със зеления сертификат, не са посочени обществени сгради. И попита как ще се осигурява достъпът до парламента на граждани, куриери, журналисти, международни делегации. Митева се обяви против безплатните тестове за сътрудници на депутатите и изтъкна, че точно за сътрудници депутатите получават допълнителни пари от 2/3 върху заплатата си.

"Ако депутати откажат да се тестват няма как да им забраним да влязат в сградата, за да упражнят конституцинните си правомощия. Да се даде възможност да участват дистанционно", каза още Митева.

Десислава Атанасова (ГЕРБ) заяви, че партията ще подкрепи предложенията на Митева за промени в решението.

Андрей Гюров ("Продължаваме промяната") заяви, че партията ще подкрепи проекта на решението.

"Все по-ясно е, че COVID е заплахата е най-вече за неваксинираните и непреболедувалите. Докога демагогия и псевдонаучни спорове? Ваксината е научно доказано средство", каза Гюров.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов изтъкна, че ваксинираните хора също разнасят зарази.

"Случаите на ваксинирани хора, които са се разболели, стават все повече", заяви той.

Момчил Иванов ("Има такъв народ") каза, че текстът на депутатската клетва трябва да се промени така -"заклевам се да спазвам законите и Конституцията ако имам зелен сертификат".

Според Явор Божанков (БСП) нашето общество е преживяло много бедствия, много по-големи от сегашното, но никога не е било толкова разделено. Той изтъкна, че темата се експлоатира грозно от политици.

"Държавата няма да пострада, защото има мерки, а защото има ковид. Популизмът има бързо решение. Има лесни решения - вдигаме всички COVID мерки. Когато популистите станат действителност, хората страдат. Европа е платила огромна цена за популизма", каза Божанков.

Костадин Ангелов(ГЕРБ) припомни на Божанков, че БСП е била против мерките в началото на епидемията - "когато трябваше да посещаваме Шипка".

"Вирус имаше и като си правихте събиранията на Буздлужа", изтъкна Ангелов.

Александър Симов (БСП) изтъкна, че популизмът на ГЕРБ е не по-малко страшен.

"Сега е престъпно да слушаме как предствители на ГЕРБ се правят, че са спасили България. Да си припомним - трябва, не трябва да носим маски в рамките на един ден", припомни действията на бившия редовен кабинет Симов.

Божанков допълни, че по времето на ГЕРБ "големите търговски вериги работеха, малките пазарчета на закрито бяха затворени".

Алексанъдр Симидчиев ("Демократична България"), вносител на проекторешението, заяви, че когато има инфекциозно забояване никой не е в безопасност, докато всички не са в безопасност.

"Депутатите са много рискови, срещат се много хора, стоят дълго време в една зала. Поне 600 души влизат в залата извън депутатите. Идва Омикрон, той е много по-заразен", каза Симидчиев.

И допълни, че ваксинираните разпространяват заразата с 63% по-малко.

"Европейският зелен сертификат работи. Нашето работно място е почти толкова рисково, колкото COVID отделенията. Ако не можем да работим безопасно тук няма да можем да изпълняаме задълженията си", каза Симидчиев.

Андрей Чорбанов ("Има такъв народ") заяви, че научните данни трябва да се коментират от хора, които се занимават с наука. Според него депутатите имат специфични задължения.

"Наше задължение е да присъстваме на работа", заяви той.

Водещи

Най-четени