Решено! Екатерина Захариева ще ръководи правосъдното министерство 16.12 | 09:59

Ще встъпи в длъжност до два дни, стана ясно от думите на Даниел Вълчев от „България на гражданите“

От iNews.bg

Екатерина Захариева ще бъде министър на правосъдието, съобщи пред Bloomberg TV Bulgaria бившият министър на образованието и настоящ член на "Движение България на гражданите" Даниел Вълчев. Той заяви още, че е участвал в обсъжданията по назначението ѝ.

От думите му стана ясно, че Захариева ще встъпи в длъжност най-късно до два дни. "Надявам се да е достатъчно амбициозен човек, който да внесе до 6 месеца няколко много важни закона - законът за съдебната власт, процесуалните закони", каза Вълчев. На въпрос дали е постигнато съгласие около фигурата на Захариева, той отговори "Това предстои днес да се разбере. Партиите и коалициите, които подкрепят правителството имат път, който трябва да се извърви. В правилна посока се върви." Екатерина Захариева е юрист по образование. Политическата ѝ кариера стартира с първия кабинет на ГЕРБ, в който бе заместник-министър на регионалното развитие. След спечелването на президентските избори през 2011 година от Росен Плевнелиев, тя стана негов главен секретар в президентството. След това зае поста министър на регионалното развитие в двата служебни кабинета, които Плевнелиев назначава – правителствата на Марин Райков и Георги Близнашки. Във второто, съвместно с тази длъжност, беше и министър на инвестиционното проектиране. "България се нуждае от нова концептуално наказателна политика", каза още бившият образователен министър. Той припомни, че три от четирите конституционни промени са били свързани със съдебната система.

Депутатите ще гледат промените в Конституцията на трето четене на 16 декември. Даниел Вълчев нарече "много малка стъпка", това, което днес ще се приеме. Законът за съдебната власт, с това, което следва от конституционната промяна, на второ място са процесуалните закони, където има доста неща за оправяне. И на трето място, като много важно нещо Вълчев посочи нова наказателна политика. "Имаме огромен брой състави в НК, една част от тях не сработват, други състави са за деяния, които могат и по административен ред да бъдат наказвани. Имаме най-много прокурори на глава от населението в ЕС, над 90% осъдителни присъди и въпреки това чувството за безнаказаност у хората стои", посочи Вълчев.

Водещи

Най-четени