Решено! Машинно гласуване ще има навсякъде (ДОПЪЛНЕНА) 01.02 | 11:01

ЦИК ще трябва да осигури допълнителни устройства

От iNews.bg

Върховният административен съд взе окончателно решение относно казуса с машинното гласуване. Магистратите определиха, че на предстоящия парламентарен вот такова ще има не само в 500 от секциите, а във всички.

Решението на съда е окончателно и всичко започна от жалба на "Нова република". Така за гласуването на 26 март ЦИК ще трябва да осигури устройства за цялата страна. 

"След като ВАС е взел такова решение, ЦИК ще се съобрази, но има много трудности, които трябва да се преодолеят и които комисията тепърва ще обсъжда. Повечето трудности са свързани с твърде кратките срокове, в които трябва да се осигури тази възможност на българските избиратели да гласуват", каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов след обявяване на решението.

Според него има секции, за които това е технически невъзможно или много сложно, като подвижните избирателни секции и секциите в чужбина.

"Въпросът е тежък и сложен, би трябвало в тази ситуация и правителството да коригира бюджета за изборите, няма и никакво време", смята говорителят на ЦИК.

Томов отбелязва, че е необходим обществен дебат, защото това е проблем, който не е само на ЦИК, и отговорните институции в България да положат някакви съвместни усилия да се реши този казус.

Относно машинното гласуване членовете на комисията са изразили различни становища по време на обсъждане на решението. Една част са били на мнение, че то трябва да се въведе пилотно само в 500 секции, а други, че трябва да има във всички секции. Имало и становища, че законодателят е записал, че машинно гласуване трябва да има във всички избирателни секции при редовни избори.

Нейкова подчерта, че законодателят не е имал предвид при предсрочни избори да се използва машинно гласуване. Редовни парламентарни избори трябвало да има през 2018 г. и тогава машинното гласуване щяло да бъде факт в цялата страна. Затова и ЦИК решила машинното гласуване да бъде в 500 секции.

Водещи

Най-четени