Решено: Новите пенсионери ще избират по коя формула да се пенсионират 19.04 | 13:13

Депутатите приеха на второ четене поредните промени в Кодекса за социално осигуряване

От iNews

Хората, които се пенсионират след началото на 2019 година ще могат да избират дали пенсиите им да се изчисляват по новата формула или да се включат и трите им най-добри като доход години преди 1997 година. Това решиха депутатите на  като приеха на второ четене поредните промени в Кодекса за социално осигуряване. 

Припомняме, че новата пенсионна формула предизвика множество критики, когато стана ясно, че ще засегне негативно огромен брой от бъдещите пенсионери.

На спешно заседание между финансовия министър Владислав Горанов, социалния министър Бисер Петков и премиера Бойко Борисов бе решено да има период, в който да е възможно да се избира между двата варианта.

С новите текстове се дава възможност на бъдещите пенсионери при подаване на заявление за отпускане на пенсия след 31 декември 2018 г. да изберат размера на пенсията им да бъде определен с индивидуален коефициент, изчислен по стария ред.

Това означава, че ще могат да включат дохода за тези три най-благоприятни години преди 1997 г. и на целия доход от 1 януари 1997 г. до пенсионирането им. До 1 януари 2023 г. хората ще могат да избират по коя методика да се пенсионират.

Водещи

Най-четени