Решено: Пенсионерите получават надбавки към пенсиите за Великден 12.03 | 15:09

Правителството одобри допълнителни средства в размер 57 700 000 лв.

От Мая Александрова

След като вчера НОИ утвърди пакет на постановление за изплащане на еднократна добавка към априлските пенсии, днес правителството одобри към пенсиите да бъдат изплатени великденски добавки.

Одобрените допълнителни средства са в размер 57 700 000 лв. и са осигурени за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет за тази година.

40 лева допълнително ще получат възрастните хора, на които пенсията или сборът от пенсиите заедно с добавките и компенсациите към тях е в размер до 150 лв. 30 лева ще получат тези, на които пенсията е в размер от 150,01 лв. до 251,00 лв.

По 20 лв. ще вземат пенсионерите с пенсии над 251 лв.

"Идеята на правителството е за Великден и за Коледа да отпускаме помощи за пенсионерите", каза министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.

Помощта не зависи от осигурителния принос.

"Това не е социално подпомагане, а само допълнителна финансова подкрепа. Искаме да се разхлаби силно стегнатия финансов колан, затегнат от предишното управление", каза Адемов.

Министрите от кабинета са категорични, че това не е предизборно решение, а желание да бъдат подпомогнати едни от най-бедните хора в страната.

Водещи

Най-четени