Решено: Полицаите само с 12 заплати при пенсиониране 03.06 | 11:58

Ще доведат ли приетите от парламента на първо четене промени в Закона за МВР до нови протести на униформените?

От iNews.bg

Служителите на МВР вече ще получават 12, а не 20 заплати при напускане на системата след пенсиониране. Спорният текст от промените в Закона за МВР, около който се дискутираше повече от година, беше приет от парламента на първо четене. В подкрепа на промените гласуваха 116 депутати, 30 бяха "против” и още толкова гласуваха "въздържал се”, предаде "Фокус".

Както и беше записано в проекта на Министерски съвет, орязването на бонусите ще касае единствено служители, които тепърва ще постъпват на работа в министерството след влизането в сила на закона. Работещите в момента в сектор "Сигурност" ще останат при старите условия и ще получат 20 заплати при пенсиониране. И за тях обаче важи другата промяна, отнасяща се за намаляване на броя на дните на платен годишен отпуск. Те се намаляват от сегашните 30 на 25.

Засега не е ясно обаче дали приетите изменения ще доведат до нови полицейски протести. Още по време на публичните дискусии униформените се обявиха категорично срещу орязването на бонусите. Вследствие на което неколкократно на територията на цялата страна бяха провеждани предупредителни демонстрации, шествия, дори бяха блокирани улици и пътища. Още тогава синдикатите в МВР предупредиха, че ще има масови национални протести, ако промените в закона бъдат приети, макар и най-сериозните от тях да касаят само бъдещи служители на министерството. Според полицаите това ще доведе до още по-малко кандидати за работа под пагон, а дори и в момента щатни бройки стоят празни.

С част от приетите днес изменения се предвижда служителите на администрацията в МВР да преминат на трудово-правни взаимоотношения към Закона за държавната администрация и с това да им бъдат отнети привилегиите, които имат по Закона за МВР. С промените се приема още и увеличаване на правомощията на ГДБОП в посока борба с нелегалните мигранти и трафикантите, които ги прекарват през границите. Въвеждат се и безвъзмездни трудови договори за бивши служители на МВР, които да подпомагат в работата на ведомството. В промените е заложено Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението” да стане агенция.

Приетите от парламента промени в Закона за МВР прецизират и разпоредбите по отношение на даренията, които може да получава министерството. Сега вече в текстовете изрично е записано, че трябва информацията за сключените договори да бъде оповестявана в публичен регистър. Също така ще бъде създадена и специална комисия, която ще пресява предлаганите дарения и ще преценява дали е законосъобразно МВР да ги получи.

Водещи

Най-четени