Решено: Строги мерки за три седмици! 25.11 | 10:05

Затварят и фитнес залите, но мачове ще има

От iNews.bg

Противоепидемичните мерки започват в петък – 27 ноември и ще продължат до 21 декември 2020 г. Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на извънреден брифинг в Министерски съвет. Важно е да се отбележи, че заповедта влиза в сила от петък вечерта - тоест училища и детски градини ще работят в петък, както и фитнесите и МОЛ-овете.

Спират се учебните занятия във всички образователни институции – всички ученици от 1 до 12 клас, всички извънкласни дейности, занимания по интереси, занимални и т.н. всички ВУЗ-ове. Затварят се детските градини и ясли. Спира се провеждането на обществени мероприятия с присъствена формула, групови културни развлекателни мероприятия, изключения ще правят само театрите – разрешени са посещенията до 30% от капацитета при стриктно спазване на мерките. Не се допуска провеждане на събирания и тържества от частен характер с присъствие на повече от 15 души. 

Затварят се фитнес залите и се слага точка до 21 декември на мачлетата на малки вратички и други аматьорски спортнид ейности.

Прави се изключения за профи футбола в първенствата у нас, както и за мачовете на Лудогорец и ЦСКА в Лига Европа, но без публика.

Хлопват се кепенците на МОЛ-ове, ресторанти и нощни клубове. 

Няма обаче да се въвежда вечерен час, както е в много други страни, обясни ген. Венцислав Мутафчийски, който разясни, че се очаква спад на новозаразените и смъртността у нас едва в края на втората седмица след строгите мерки.

"Не затваряме никого вкъщи", това е лъжа категоричен бе Мутафчийски.

Водещи

Най-четени