Решено: Хората под карантина заявяват, че искат да гласуват, до 3 дни преди вота 28.01 | 12:54

Партийните сбирки на закрито ще се провеждат с до 20 души, ако залата го позволява, решиха депутатите

От iNews.bg

Депутатите одобриха окончателно промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, с които се регламентира провеждането на предстоящите парламентарни избори в условията на пандемия, предаде репортер на БГНЕС.

Министърът на здравеопазването ще съгласува с главния държавен здравен инспектор въвеждането на противоепидемични мерки, свързани с изборния процес, а Централната избирателна комисия (ЦИК) ще организира процеса. Онези избиратели, поставени под задължителна карантина или изолация, ще могат да упражнят правото си на глас с подвижна избирателна секция, а за това ще трябва да подадат заявление не по-късно от 3 дни преди датата на изборите. Броят на членовете на секционните избирателни комисии в страната и извън нея ще бъде най-малко трима.

От БСП многократно разкритикуваха текстовете и подчертаха, че с тях се "смесват компетентности и размества йерархия", което щяло да доведе до "изборен хаос".

Управляващите от ГЕРБ изненадващо оттеглиха първоначално изразената подкрепа за предложението на ДПС, с което от движението настояваха всички партийни мероприятия на закрито, свързани с изборите, да се провеждат по правилата, отнасящи се до посещението на кина, театри и концертни зали.

"В момента, при ограниченията, от една страна се съдържа забрана за събиране на повече от 20 души на закрито. От друга страна, тази забрана не важи, когато в тези закрити помещения има театрално представление, прожектира се кино-продукция или има концерт. Това противоречие дава предимство на онези формации, които разчитат в своята кампания само на концерти, а партиите трябва да сведат своите събрания до 20 човека. Правим това предложение, за да изравним режима, да дадем шанс и на партиите да могат да съберат толкова хора, колкото ще съберат партиите от шоу бизнеса", заяви от трибуната Хамид Хамид.

Въпреки подкрепата в Правна комисия, предложението не успя да мине и в пленарната зала, а дори предизвика и размяна на остри реплики от трибуната. Всичко започна с опит за шега от страна на музиканта-депутат от ГЕРБ Калин Вельов, който се опита да обясни, че скандирането по време на партийни събрания води до слюноотделяне, което е опасно в условията на пандемична обстановка.

"Обикновено думи, които съдържат буквата "п" и евентуално биха били скандирания на такива срещи – като БСП и ДПС, са опасни за здравето. Много е важно да ограничим и да предпазим хората. Това е с чувство за хумор, но е истина", обясни той от трибуната.

Шегата му обаче не бе приета с усмивка от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ: "Репликата ми е във въпросителна форма. Абревиатурата ПКП влиза ли в тази категория или не влиза?".

"Ще се въздържа от коментар, това беше толкова грозно", защити се председателят на парламента Цвета Караянчева.

В крайна сметка депутатите отхвърлиха възможността партийни сбирка да се провеждат предизборно при капацитет от 30% на залите. Така продължават да действат старите противоепидемични мерки – до 20 души в закрито помещение. 

Водещи

Най-четени