Решено: Цацаров поема кормилото на КПКОНПИ 11.12 | 12:03

Настоящият главен прокурор не очаква президентът да бави указа за освобождаването му

От iNews.bg

Парламентът избра Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ, предаде БГНЕС.

Гласуваха 198 народни представители, за бяха 165, против – 30, въздържаха се трима. Преди това парламентът гласува и кандидатурата на Симеон Найденов от ПП Воля. За него гласуваха 12 депутати, против бяха 42, 136 се въздържаха.

Двамата кандидати бяха изслушани от Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в открито заседание на 3 декември. Тогава те представиха концепциите си и отговаряха на въпроси от членовете на парламентарната комисия.

Симеон Найденов предложи антикорупционната култура да залегне в програмата на училищата и университетите, а Сотир Цацаров отново каза, че КПКОНПИ не се нуждае от каквито и да е нови правомощия, а тези, които има сега да бъдат развити. Той настоява дирекция Антикорупцията да бъде подсилена за сметка на администрацията и да има изнесени работни места в страната.

От БСП заявиха, че гласуват против и двете кандидатури. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че Комисията функционира от две години, а ако се попитат хората извън пленарната зала на НС, повечето я свързват със скандала около незаконната тераса на нейния бивш председател Пламен Георгиев. "За две години комисията доказа своята неефективност. Вярваме,че Сотир Цацаров ще се опита да я събуди. Г-н Цацаров, тя не е заспала, мъртвородена е", заяви Нинова.

В отговор на казаното от Нинова, че комисията не си върши работата, депутатът от "Воля" Веселин Марешки" каза,че не е работата на тази институция да бъде всеки ден по медиите. "Казвате,че комисията не си върши работата, а какво е свършило президентството и трябва ли да закрием пресцентъра му", попита риторично фармацевтичният бизнесмен.

След избора Сотир Цацаров ще трябва да депозира оставка като главен прокурор пред Висшия съдебен съвет, а президента да го освободи с указ. Цацаров не очаква президентът да бави указа.

Водещи

Най-четени