Рийс е песимистка за отмяна на военната операция в Сирия 10.09 | 11:53

Американският посланик подхвана темата за шистовия газ

От Христина Рафаилова

Посланикът на САЩ у нас Марси Рийс у нас изрази скептицизъм относно отлагането на военната операция в Сирия след предаването на химическите оръжия от страна на правителството на Башар Асад.  

Дипломатът припомни пред bTV думите на държавния секретар на Америка Джон Кери, че подобен вариант е слабо вероятен. Рийс коментира, че е скептична към думите на Асад, тъй като само преди седмица той е отричал наличието на химическо оръжие. По нейно мнение трябва да има 100% сигурност, че това не е просто тактика за отлагане на събитията, предприета от режима в Сирия. 

Според посланика един от възможните варианти за решаването на кризата е да се окаже натиск. Тя подчерта ролята на ООН, която трябва да адресира проблема, тъй като не може да се употребяват химически оръжия безнаказано. 

Дипломатът засегна и чувствителната тема за страна ни – добива на шистов газ. Рийс призова за открита дискусия по въпроса, която да се базира на базата на обективни данни. Тя коментира и ядрения проект АЕЦ "Белене". 

Според нея България трябва да гледа на подобни проекти в широк контекст от гледна точка на това дали централата ще осигури разнообразни източници на доставки на енергия, както и дали тя ще оправдае разходите за построяването ѝ. 

Водещи

Най-четени