Рисковите зони в „Аспарухово“ още се укрепват 04.08 | 19:37

15 млн. лв. трябват за корекцията на деретата, смятат експертите

От Филипа Тодева

Седмици след тежките наводнения във варненския квартал "Аспарухово" продължават усилията по преодоляването на щетите. Все още рисковите зони в квартала се укрепват, каза инженер Олег Колев, главен експерт "Свлачища и укрепване на територии", цитиран от агенция "Фокус". Експерти продължават обходите на дерета, корекциите на деретата, ерозионни зони, уточняват се и техническите проекти, които ще бъдат изготвени и представени.

"Вече сме пристъпили към изпълнение на някои неща, три подпорни стени се изпълняват едновременно в момента – на ул. "Маркови кули”, на ул. "Калач” и на ул. "Найчо Цанов”. Преоткосиран е скатът на ул. "Моряшка”, до десетина дни се очаква да започне и самото изпълнение”, каза още инж. Колев. Той допълни, че процесът върви бавно, тъй като районът попада между къщите и е на 40-50 метра от пътя и всичко се прави на ръка. Свлачището в района на ул. "Калач” е разширило обхвата си след обилните валежи през юни, при другото свлачище – на ул. "Розова долина” също е констатирано разширение на обхвата заради валежите.

В момента се укрепва и свлачището на ул. "Поп Димитър” в местността Пчелина във Варна, което се активизира след валежите. Има много ерозионни зони по деретата, по брега на морето. За корекцията на двете дерета в кв. "Аспарухово” вероятно ще са необходими около 15 млн. лева.

Водещи

Най-четени