Рискът от безработица при участвалите в „Еразъм+" намалява с 80% 11.06 | 15:34

"Еразъм" е като втори университет и първо работно място за много млади хора в ЕС

От iNews.bg

Рискът от безработица при студентите, участвали в "Еразъм+", намалява с 80%. Това каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков пред 200 души по време на организирания от него и Областен информационен център - Ямбол форум "Мобилен ли си? Не, глобален! Бизнесът е глобален, скоро и €разъм- Регионално издание".

В събитието взеха участие проф.Костадин Костадинов, съветник в парламентарната комисия по "Образование и наука", Стоян Кюлев - началник отдел Подкрепа на образователните политики и информация, Център за развитие на човешките ресурси, Елисавета Максова- експерт към Център за развитие на човешките ресурси, Стела Глушкова- директор, Erasmus Student Network (ESN) - България, Рангел Матански- АЛУМНИ участник "Еразъм+" и Татяна Чанкова, директор Бюро на труда в гр. Ямбол.

"Еразъм" е като втори университет и първо работно място за много млади хора в ЕС. Моята цел е все повече млади хора в България да казват това, да имаме повече кандидати и успеваемост в мобилността", заяви Андрей Новаков.

По думите му, програмата "Еразъм за предприемачи" представлява начин за развитие на младите, за насърчаване на предприемаческия дух и креативността им. "Благодарение на програмата младите хора могат да отидат, да се видят как се развива успешен бизнес в страни от ЕС, да се върнат тук и да го реализират.

Половината от младежите възползвали се от програмата или са развили успешен бизнес или работят в едни от най-големите компании в Европа. ЕС дава много възможности и Вие младите хора трябва да се възползвате", заяви той.

Пред младежите от Ямбол Андрей Новаков представи разработената от него младежка програма ALECO, която има за цел да предоставя стипендии и финансова подкрепа на млади предприемачи да трупат опит в САЩ, Канада, Сингапур, Япония, Китай и Южна Корея.

"Ако програмата бъде одобрена от Европейската комисия младите хора ще имат възможност да пътуват по цял свят. В рамките на инициативата младите предприемачи ще могат да пътуват в цял свят, за да получат възможно най-добър опит в дадена, които да приложат в собствената си държава", допълни той.

Водещи

Най-четени