Родители в потрес, 1300 лева трябват за подготовка на ученик 13.09 | 16:00

Сметките на родителите показват значително повишаване на цените на пособия и материали

От iNews.bg

Трескава подготовка тече за първия учебен ден. Сметките на родителите обаче показват значително повишаване на цените на пособия и материали.  

"Цените са различни в зависимост от вида на тетрадката. Има голям формат, малък формат, брой листи, дебелина на хартията, зависи и от дизайна на корицата, която се оказва осезаемо важна за учениците. Тенденция в последните години е, че избират и по външния вид на корицата. Една тетрадка може да е от 80 стотинки и да стигне дори до 10 лв. Малката тетрадка от 24 листа за първи клас е 90 ст. С повече листа и с по-дебела хартия, както и с релеф на корицата отиват на 5 лв., спиралите и твърдите корици може да са до 10 лв.", обясни Станислава Георгиева от Борсата за учебни пособия в студиото на "България сутрин".

По думите на Анна Влаева, която е специалист по ранно детско развитие и майка на 3 деца, разходите тази години са били очаквани. Тя даде за пример своя син, който е в 4 клас и предпочита да пише на тетрадка с дебели листи, защото използва триещ се химикал.

"Все още при него учебниците се поемат от държавата. Засега тетрадките все още не е значимо откъде са купени и на коя марка са. При малките класове искат тетрадка с по-дебела хартия, защото използват химикалки, които се трият. Автоматично отиваме на по-високия клас тетрадки, най-вероятно тези от 90 стотинки няма да свършат работа", каза Влаева пред Bulgaria ON AIR.

Според Станислава Георгиева родители купуват пособията по предварителен списък и се придържат към него.

"Има и едно изискване за едни папки, те са с различни цветове, учителите изискват децата да си събират различните материали по всеки предмет, да бъдат в една и съща папка, да се намират по-лесно. Една по-добра организация на учебния процес, което в бъдеще ще възпита децата в по-добра подредба на продуктите", допълни тя.

От своя страна Диана Лазарова, която е майка на 6 деца, сподели, че е останала шокирана от цените.

"За да стартира едно дете, 660 лв. средно са само неговите дрехи - два чифта обувки, два чифта панталони, две тениски, две блузи и едно яке. Униформата е 100 лв., раницата 80-120 лв., учебните помагала са 120 лв. Учебниците на моя син за 10 клас са 308 лв. Ако вкараме всичко това като сума - това е 1308 лева за едно дете. Оказва се, че това значително минава минималната работна заплата. За някои, които имат повече от едно дете, е катастрофа. Това не стига за нищо и не е насърчаваме на раждаемостта", посочи тя.

Станислава Георгиева припомни, че инфлацията засяга всички сфери на живота, както и продуктите, които са предназначени за учениците.

"Знаем миналата година колко драстично се промениха цените на суровини, на логистични услуги и всичко това рефлектира върху цените на продуктите. Хубавото е, че още пролетта започна стабилизиране на цените и в момента не очакваме други промени. Най-голямо повишение претърпяха хартиените артикули, тук достигат до 20%, което е забележимо в цените", обясни тя.

Диана Лазарова коментира темата за въвеждането на дигитални раници в училищата.

"Онлайн раницата би помогнала на децата да не носят тези огромни и тежки раници на гърба, които причиняват здравословни проблеми. Когато учат онлайн, ще бъдат повече заинтригувани, защото вече свикват да възприемат учебната си информация по този начин, тя е по-интересно предадена, задържа се тяхното внимание. Проблемът е в това, че когато се разделим с хартиения носител, това спира част от развиването на мозъка, не трябва да отпада. Супер идея е да има повече практически занимания, отколкото на теория", каза майката от Бургас.

Относно частните уроци Лазарова добави, че те могат да стигнат над 400 лв. само за български и математика.

"Помагат трайно и качествено детето да усвои материала и да се представи добре на матурите и в училище. Спортът и танците допълнително развиват личността на детето, съвкупност сме от много интелигентности и имаме нужда да ги развием", на мнение е тя.

"По-добре да се купи най-основното, макар и за първи клас, но и първо да се види от кое има нужда детето. Не си купувайте повече, ако нещо не е подходящо на ученика или няма да му трябва", съветва Станислава Георгиева.

Водещи