Родители и учители от Велико Търново протестираха срещу принудителното тестване на деца 01.11 | 17:45

Протестиращите посочиха, че ще продължат да подкрепят националния протест, обявен и в други градове от страната

От iNews.bg

Родители и учители от Велико Търново протестираха срещу принудителното тестване на деца и въвеждането на зелени сертификати.

Десетина души участваха в протестното шествие, което започна от парк "Никола Габровски" и стигна до паметника "Майка България".

Протестиращите са разбрали за протеста, който е обявен за национален от социалните мрежи. "Не смятам, че здрави хора трябва да бъдат тествани за да доказват, че са здрави, не смятам, че е нужно да даваме милиони за реклама на ваксини, за щадящи тестове, вместо да бъдат инвестирани в качествено образование", каза майка на две деца, участничка в протеста.

Всички тези мерки са изключително стресиращи за децата, а идеята за задължителните тестове възприемам като форма на психически тормоз спрямо тях и отнемане на свободната им воля, посочи Катя Иванова, майка на две деца и бивша учителка.

"Тези тестове няма как да бъдат реализирани, това е необмислена постъпка, защото няма как учителите да се включат в тестването на децата", заяви Красимир Петков, начален учител и родител на две деца в едно от великотърновските училища. Според него е дискриминицонно решението родителите, които не желаят децата им да бъдат тествани, да приемат, че те ще учат онлайн. По думите му в момента няма верен ход, но решението на властите не е адекватно. Той посочи, че трябва да се спазват ограниченията, наложени преди, но без задължителния елемент на сертификатите и тестването.

Протестиращите посочиха, че ще продължат да подкрепят националния протест, обявен и в други градове от страната.

Водещи

Най-четени