Родители и учители от НГДЕК обявяват исканията си на пресконференция 16.03 | 12:37

В началото на месеца 37 преподаватели от гимназията подадоха заявления за напускане

От iNews.bg

Преподаватели и членове на училищното настоятелство при НГДЕК "Константин Кирил Философ" ще дадат съвместна пресконференция за бъдещето на гимназията. Темите, които се очаква да бъдат засегнати на пресконференцията са учителските оставки и бъдещите действия на учители и родители от НГДЕК.

В последните месеци Класическата гимназия и Министерството на културата не могат да намерят решение на казуса със сградите на училището. Припомняме ви, че причината за недоволството на НГДЕК е, че сега със заповед на министъра на образованието, сградата на Класическата гимназия трябва да бъде преместена от 13 - то училище в центъра на София в старата сграда на гимназията в Модерно предградие, която е ремонтирана.

По този повод 37 преподаватели от Националната гимназия по древни езици и култура подадоха заявления за напускане в деловодството на училището. Ситуацията ескалира след като почина учителят по немски Бойко Атанасов.

Учителят припадна по време на среща, на която родители на учениците са били уведомявани за резултатите от проведен по-рано в Министерството на културата разговор за съдбата на сградата на гимназията и по-късно почина.

Малко след това училищното настоятелство на Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" написа отворено писмо до Бойко Борисов, в което го моли да се намеси в казуса със сградите на училището.

От министерството на културата отвърнаха, като обвиниха НГДЕК в самоуправление. Междувременно стана ясно, че сградата на 13-о училище ще остане филиал на елитната гимназия и там ще учат част от учениците.

 

Водещи

Най-четени