Родители на деца с увреждания на протестно шествие в София 06.04 | 14:10

„Калфин е лъжец“ и „Искам да съм бежанец“ скандират хората, искат от държавата адекватна социална политика

От iNews.bg

Родители на деца с увреждания се събраха днес на протест в София и проведоха шествие от сградата на парламента до тази на Министерски съвет, редом до която се помещава и Министерството на труда и социалната политика. Първоначално около 300 човека, дошли от цялата страна, се събраха пред Народното събрание и освиркаха част от излизащите от там депутати. След това шествието тръгна по бул. "Цар Освободител". Малко преди обяд родителите се спряха пред социалното министерство и блокираха движението, съобщи БГНЕС.

Протестиращите родители скандират "Мафия", "Калфин е лъжец", "Искам да съм бежанец", а начело на шествието има и огромен транспарант, който гласи "Стоп на геноцида над децата/ лицата с увреждания”. Хората настояват държавата да има по-адекватна социална и здравна ангажираност към децата с увреждания, както и към техните родители, които в повечето случаи са и най-подходящите хора за лични асистенти, но често не и според държавата.

Една от майките разказва как дъщеря й е на 5 години и след като е изтекло майчинството, чак две години и половина по-късно е била приета за личен асистент на детето си. "През този период аз разчитам на доходи единствено от мъжа ми. През шест месеца подавахме документи за личен асистент и все нещо не достигаше, за да стана асистент на собственото си дете”, обяснява майката.

Оказва се, че дори да станат социални асистенти на децата си, тези родители са обречени през целия си живот да страдат, защото като социални асистенти те сключват граждански договори за съответна сума, която получават, но по тези договори не текат осигуровки за пенсия. А в същото време, за да бъдат асистенти и да взимат пари от държавата, тези хора не могат да си позволят да ходят на работа. Така се влиза в един омагьосан кръг, защото през времето, когато са асистенти на болните си деца, те не се осигуряват и остават без възможност някога да взимат пенсия. Един от родителите на болно дете посочи, че въпреки това от сумата, която им се дава се удържат средства за социални осигуровки на личния асистент и той пита къде отиват тези средства.

Майка на друго дете показва трудовия си договор, от който се вижда, че получава по 2.50 лв. на час при петчасов работен ден. Това, което възмущава жената, е че никой не се интересува и не прави нищо за това тези родители да водят приблизително нормален живот, както е навсякъде по света. Тя даде пример със страни от Западна Европа, където се изготвя индивидуален план на хората с увреждане и им се осигурява подходяща рехабилитация, лечение и поддържане на нормално съществуване.

Тя посочи, че от 2011 г. има решение на комисията по дискриминация, че родителите на деца с увреждания са дискриминирани в правото си на труд. Има предписание към Министерство на труда и социалната политика да се погрижи статутът на тези хора да бъде синхронизиран с този на останалия Европейски съюз. "Единствено в България, родителите се молят за някакви програми”, коментира тя.

Водещи

Най-четени