Родители на нощен пост, за да запишат децата си в първи клас 07.01 | 12:03

Бумът на раждания от 2007 г. доведе до увеличаване на конкуренцията при първолаците

От Цанка Донкова

Огромни опашки от родители на бъдещи първолаци се извиха пред училищата в столицата още от полунощ, съобщава в. "Монитор". Причина за големия наплив се оказва и големият брой деца, които са се родили през 2007 година. Именно тогава е отчетена най-високата раждаемост от 20 години насам с общо родени 76 000 деца.

Високата конкуренция при избора на училища е подтикнала родителите в ранни зори да се наредят пред желаното школо.

"Дошли са около 3 ч. през нощта и са започнали да пишат списъци", разказа Диян Стаматов, директорът на 119-о СОУ. Само за ден там вече са подадени над 66 заявления, които са достатъчни за запълването на 3 паралелки.

52 повече от предвидените в план-приема са местата в 51-во СОУ "Елисавета Багряна". Там са подадени 140 заявления.

"Родителите се презастраховат заради високата раждаемост през 2007 година. В следващите месеци те ще подадат заявления и в други училища", обяснява Асен Александров, директорът на 51-во СОУ.

Въпреки желанието на родителите рано-рано да запишат децата си, това не им дава никаква сигурност. Както и миналата година, училищата могат да въведат строги критерии за прием на първокласници.

Така различните изисквания носят определен брой точки. Така например от 4 до 10 точки носи адресната регистрация. Бонус точки носи и братче или сестриче в друг клас. Плюс за първолака се оказва и ако родителят е завършил същото училище или работи в района. За някои училища предимство е ако майката или таткото работят в системата на средното образование.

При така създалата се ситуация ранното записване помага на родителите само в случай на равен брой точки.

Кампанията за записване на първокласници в 31-во училище пък започва от 1 февруари. В 35-о СОУ ще приемат документи от средата на февруари.

Тепърва предстои да бъдат обявени и "дните на отворени врати", през които родителите ще могат да посетят училищата.

За да запишат детето си в първи клас, родителите трябва да са "въоръжени" с оригинално удостоверение за подготвителен клас. Така бъдещият ученик ще може да е кандидатствал на няколко места, но ще се запише само в едно.

Водещи

Най-четени