Родители съдят Столичната община 22.04 | 12:29

Майки оспорват предимствата, които се дават на втори деца и близнаци при прием в детските градини

От iNews

Сдружението "Настоящи и бъдещи майки" вкара в съда наредбата за прием на деца в детски градини и предучилищни групи в училищата в София. Това става само няколко дни, преди да бъде обявено първото класиране на приетите деца, което се чака с тревога от много родители заради липсата на места. Сдружението оспорва предимството, което се дава на близнаци, на втори деца и на братя и сестри, родени с разлика от две години. Според последните изменения на наредбата от февруари те имат право на допълнителна точка и така на практика получават възможността за сигурен прием. В същото време обаче на много места се получава така, че по тези три критерия децата вземат всички отпуснати места и останалите нямат никаква възможност да бъдат записани в градини.

Първата жалба на неправителствената организация е от края на март и бе внесена в Софийския административен съд. Две седмици по-късно съдът не уважи исканията на майките, като заяви, че правните последици от спирането на решението за Столичната община биха били значителни и непоправими, тъй като процедурата по прием вече е започнала. От сдружението обжалват решението пред Върховния административен съд и настояват той да спре действието на наредбата за прием в оспорената част. 

Много родители обаче смятат, че при евентуално спиране на новите правила за прием в последните дни преди класирането и влизането в сила на старите критерии от миналата година ще внесе още по-голямо напрежение. ДУМА припомня, че Столичната община за поредна година промени наредбата в последния момент след обсъждане на няколко различни варианта на правила. Първото класиране се очаква да излезе на 10 май. 

Водещи

Най-четени