Родни граничари пребили сирийски бежанци, сред които и 10-годишно дете 24.04 | 07:53

Целта им била да избутат чужденците на турска територия

От Христина Рафаилова

Страната ни се хвали и получава потупване по рамото за това, че се справя добре с бежанците и миграционния натиск. Оказа се обаче, че под повърхността се крият доста ужасни факти за това как посрещаме търсещите убежище. 

От Monitoring Bulgaria алармират за полицейско насилие върху бежанци на родната граница. Оттам съобщават, че на 21 април самотна сирийска майка и четирите ѝ деца са били отблъснати от българската територия, като срещу тях е била приложена сила от органите на реда. 

"След като семейството е прекарало ден в страната, то е било върнато в Турция срещу волята на майката и децата", пише в сигнала.  

В момента фамилията се намира в болница в южната ни съседка, тъй като след намесата на родните граничари сирийците са със счупени крайници и ребра. 

Пострадалата майка разказва, че първоначално българската полиция се е държала добре с нея и децата ѝ. Служителите на реда ѝ казали, че ще заведат нея и семейството ѝ в лагер. След това ѝ дали вода. 

"След като ни качиха обаче в колата, те ни закараха отново до границата и започнаха да ни бият", казва жената. Дори и 10-годишното ѝ момченце не било пощадено. Тя била хвърлена на земята, а детето ѝ било удряно, защото започнало да вика, за да спаси брат си от насилието. 

В доклада на организацията се твърди, че това не е единичен случай и бежанците у нас са малтретирани и унижавани. 

Водещи

Най-четени