Родните ученици най-зле по четене и смятане сред европейчетата 11.03 | 08:13

Страната ни отново е на дъното на класацията на ЕК за нивото на образованието

От iNews.bg

Българските ученици отново попаднаха на дъното на класацията по грамотност в Европейския съюз. Според мониторинговия доклад на Европейската комисия за сектор "Образование” страната ни отчита най-лоши резултати. Децата в родните училища се справят най-зле спрямо връстниците си в останалите 27 страни-членки по отношение на основни предмети. Така резултатите им по четене, смятане и природни науки ни поставят на последното място в ЕС. Съседна Румъния, с която винаги ни сравняват, е на предпоследната позиция пред нас.

Докладът показва още и че българите като цяло най-малко искат да се образоват и подобряват познанията и способностите си дори и след 25-годишна възраст. Страната ни е в дъното на класацията и по отношение на желанието за учене и придобиване на допълнителни знания през целия ни живот, съобщава Нова телевизия.

На опашката сме в ЕС и по отношение на започване на работа след дипломиране. Докато средно за 28-те страни-членки близо 71% от наскоро завършилите висше образование започват работа, у нас това се случва с едва 52.6 на сто от дипломиралите се. В същото време пък се оказва, че, поне на хартия, сме най-образованите в целия ЕС. Според доклада на ЕК в България хората с висше образование във възрастовата категория между 20 и 34 години, които упражняват професии, за които не е необходима висока степен на квалификация, са най-много.

Водещи

Най-четени