Рокери на протест за опазването на музея-костница в Батак 06.04 | 12:40

Костите на мъчениците са мухлясали и напукани

От Филипа Тодева

Рокери от мото-клуба "ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ" и членове на гражданско сдружение "СИЛА" се обявиха в защита на храма-костница "Св. Неделя".

Техни представители посетили църквата "Св. Неделя" заявиха, че е необходимо вземането на спешни мерки от страна на държавата във връзка със съхранението на Националната светиня "Света Неделя". "За нас отношението на Пловдивската митрополия, както и безхаберието на държавните институции към опазването на едни от най-големите исторически ценности е недопустимо! Отписването на движимите културни ценности от списъка на фонда на

Историческият музей крие голяма опасност от тяхното унищожение. Както всички можете да забележите върху мощите има сериозни увреждания. Неправилното съхранение е довело до мухлясването на костите на мъчениците, както и странни пукнатини и гъбични явления!", съобщават те.

Рокерите и гражданите от "СИЛА" настояват за вземането на спешни мерки за съхранението на интериора на костницата. "Да се спре търгуването в двора на църквата на сувенирчета, герданчета, и др., с което се погазва историческата значимост на паметника", искат още те.

Ако държавата не вземе мерки и не изпрати компетентни органи, които да установят нанесените щети и не започнат работа върху съхранението на "Св. Неделя"- гр. Батак и прилежащите движими културни ценности, от Гражданско сдружение "СИЛА" и Мото клуб "ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ" ще преминат към непрестанни протестни действия.

Водещи

Най-четени