Рокери скочиха срещу ТИР-овете - искат забрана за движението им през уикенда 17.08 | 09:27

Мотористите блокираха основния път за София край Русе

От Цанка Донкова

Рокери скочиха срещу ТИР-овете. Те отново излязоха на протест и блокираха основния път за София край Русе. Мотористите настояват за целогодишна забрана на движението на тежкотоварни камиони през почивните дни по главните пътища на страната, съобщава в. "Монитор".

Мотористите се събраха вчера на изхода на Русе, в района на хижа "Приста”, където спираха тировете от 12 до 15 часа. Движението на леките автомобили и автобусите се осъществяваше безпроблемно.

Протестът на русенските рокери се организира за втора поредна събота. Инициативата беше провокирана от нелепата смърт на моториста Ивайло Андреев. 36-годишният мъж загина преди месец при опит да избегне сблъсък с ТИР, който изпреварвал друга кола край Бяла.

Исканията на протестиращите са за промени в законодателството, свързани с въвеждане на по-строги санкции за смърт на пътя, а средствата от транзитни такси и разрешителни на камионите да се използват за подобряване на инфраструктурата.

Шофьорите на тировеобаче смятат, че искането да не пътуват през уикенда не е оправдано. Макар да признават, че турци и румънци не спазват правилата, това не е повод всички водачи да бъдат поставяни под общ знаменател.

Водещи

Най-четени