Роми прочистват лошотията на Видин 31.01 | 15:35

По стар обичай те гонят чумата и беднотията

От Филипа Тодева

От векове видинските роми изпълняват обичай по гонене на чумата и беднотията.

По старa традиция в ромския квартал "Нов път", където живеят над 15 000 роми празникът, наричан "Бабияки" или "Празник на лелята", събра 12 млади несемейни мъже от ромски произход, които слагат маски, символизиращи болестите, предаде БТА.

"Чумата" е с най-страшната маска и символизира болестите и злото. Ритуалът се прави за здраве, за да се прогонят болестите. Ромите вярват, че на този ден, зимата се обръща към лятото и това е началото на чергарския им живот.

От ранна утрин днес в ромския квартал "Нов път" е оживено. С духова музика, съпроводена от деца и възрастни, от ранно маскарадът тръгна на традиционната обиколка от къща на къща.

В края на ритуала довечера всяко семейство, носейки храна - баница, ориз, варена кокошка, както и вино, избира усойно място, където рядко се ходи и оставя храната. Според поверието нищо от тази храна не трябва да се връща.

Вечерта ромите ще запалят свещи за здраве, после ще хвърлят сурвачките на купчина и ще ги запалят. Така те смятат, че "чумата" е прогонена, а с нея болестите и злото.