Росен Желязков: Два от трите доклада в пакета "Макрон" са отхвърлени 10.01 | 15:45

Темите, свързани с командироването и седмичната почивка в кабината не са приети

От iNews.bg

Транспортната комисия в ЕП не прие два от трите доклада в пакета за мобилност, по-известен като пакета "Макрон", обяви пред митинга на превозвачите в Брюксел транспортният министър Росен Желязков, който е там заедно с български народни представители и с евродепутатите от всички групи.

"Темите, свързани с командироването и седмичната почивка в кабината не са приети, отхвърлени са, два от три доклада са отхвърлени. Няма как транспортната комисия да докладва пред парламента нещо, което не е приела", коментира по-късно пред медиите министърът.

Желязков обясни, че след като транспортната комисия не е приела целия пакет, а частично, в момента окончателното решение какво да се прави, се взема на заседание на координаторите на политическите семейства в ЕП - сред тях най-влиятелните, ЕНП, АЛДЕ и ПЕС.

Твърде вероятно е пакетът да не влезе изобщо за гласуване в пленарната зала на ЕП, прогнозираха и министърът, и президентът на ПЕС Сергей Станишев, както и евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков.

"Днес имаме основание да сме доволни от резултата от гласуването, защото за нас е очевидно, когато един пакет е отхвърлен на две трети, имаме реално основание да искаме да не го допуснем до разглеждане в пленарната зала на този парламент", каза Станишев на митинга.
Няма да приемем и да допуснем огромни сектори от нашите икономики да бъдат откъснати от пазара, зарече се лидерът на европейските социалисти.

На сцената редом един до друг бяха евродепутатите от различните политически сили - Андрей Новаков, Петър Курумбашев, Сергей Станишев, тяхна колежка от Румъния, Ангел Джамбазки, както и министърът на транспорта Росен Желязков. Желязков разкри, че по време на гласуването в комисията Курумбашев е бил облечен с жълта жилетка в знак на солидарност с протестиращите шофьори.

"Чакаме срещата на координаторите, самата комисия не знае какво да прави, това ще стане ясно след броени минути", каза Росен Желязков. Превозвачите обаче с викове "Победа" побързаха да се хванат на хоро преди окончателното решение да е известно.

Водещи

Най-четени