Росен Плевнелиев: НАТО трябва да увеличи присъствието си в региона 18.04 | 13:46

България и Полша споделят общи позиции за евроатлантическия дневен ред и работят заедно по тяхното отстояване, подчерта президентът

От iNews.bg

"Военното присъствие на НАТО в региона, безспорно, трябва да се увеличи", заяви президентът Росен Плевнелиев по време на съвместна пресконференция с полския си колега Анджей Дуда, който е у нас на двуднедно официално посещевие.

Държавният ни глава подчерта, че днешната поредна срещу е доказателство за добрите взаимоотношения между България и Полша. Двамата президенти са обсъдили целия дневен ред на ЕС – за отбраната, енергетика, миграционна политика, дългова криза, предаде БГНЕС.

"България и Полша споделят общи позиции за евроатлантическия дневен ред и работят заедно по тяхното отстояване", подчерта президентът.

Българският държавен глава добави, че по време на разговорите с президента Дуда са обсъдили възможностите на задълбочаване на сътрудничеството.

"Имаме обща мисия и обща визия за свързаност на Балтийско море с Черно море, с Атлантическо море, със Средиземно море", заяви още той.

"Безкрайно много се гордеем и сме благодарни, че видяхме удължаването на летателната годност на българските самолети МИГ-29 по един достоен начин с помощта на Полша", продължи Росен Плевнелиев.

Висока е оценката ни за ролята на Полша в утвърждаването на формата Вишеград+, в който също участва България и Румъния. Опитът на този формат ще се опитаме да привлечем и реализираме и на Балканите, обяви Плевнелиев.

Държавният ни глава каза още, че сме признателни на Полша и за подкрепата й за присъединяването на България към Шенгенското пространство, която бе препотвърдена.

Президентът не подмина и темата за туризма като каза, че тази година очакваме двойно повече полски туристи. Само преди няколко години нашият двустранен обмен беше 650 милиона евро, сега е 1,3 милиард евро. За няколко години ние буквално удвоихме двустранната търговия, а днешното посещение на президента на Полша със сигурност ще допринесе за още по-добри и видими резултати за в бъдеще, посочи Плевнелиев.

 

"Обсъдихме и предстоящата Среща на НАТО във Варшава, която ще е от историческа важност за нас – държавите в източния фланг на НАТО. Убедени сме, че Полша ще реализира една успешна и важна среща на върха и ще допринесе за задълбочаване на колективната сигурност още повече. България започна да увеличава своя военен бюджет, така че ние ще отидем в Полша с добра новина", похвали се Плевнелиев и акцентира: "Военното присъствие на НАТО в региона, безспорно, трябва да се увеличи. Споделяме този приоритет и имаме не едно и две съвместни учения и тренировки в региона. Същевременно заедно открихме щабните елементи на НАТО, които ще помогнат нашите усилия и ще съдействат на този процес на засилване на колективната сигурност на Изток", каза още  държавният глава.

Водещи

Най-четени