Росен Плевнелиев и Маргарита Попова положиха клетва 19.01 | 10:18

"Плевнелиев "избран" с измама" вдигнаха депутатите от ПГ "Атака"

От Кремена Бедерева

Точно в 10:01 часа председателят на Народното събрание Цецка Цачева откри пленарното заседание на парламента, на което новоизбраните президент и вицепрезидент Росен Плевнелиев и Маргарита Попова положиха клетва.

При влизането си в НС президентската двойка бе посрещната с аплодисменти, на крака от народните представители и зае своето място в официалната ложа за гости.

Цачева прочете решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за обявяването на окончателните резултати за избор на президент и вицепрезидент.

Росен Плевнелиев и Маргарита Попова полагат своите клетви, три дни преди изтичането на пълномощията на действащите президент и вицепрезидент Георги Първанов и Ангел Марин.

"Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се!" - произнесе Росен Плевнелиев, целуна кръста, поставен върху Евангелието и ръката на патриарх Максим и се подписа под клетвения лист.

Всички присъстващи изслушаха на крака националния химн на България, а след това прозвуча и химнът на Европа.

"Благодаря за доверието. Съзнавам голямата лична отговорност и тази на институцията – ще бъда президент на всички българи, независимо от религия и етническа принадлежност. Няма да забравя поетите ангажименти и не се страхувам да поемам нови. Обещанията, които дадох, ще бъдат публично оповестени на интернет страницата ми. Ще осигурявам постоянна прозрачност и отчетност, защото съм за граждански контрол и за формиране на активно гражданско общество в България", започна словото си Росен Плевнелиев.

Още при първите му думи опозицията не закъсня с реакция - плакати с надписи "Плевнелиев "избран" с измама" вдигнаха депутатите от ПГ "Атака".

"Ще съдейства за отваряне на институции към хората, защото важните въпроси трябва да се решават пред очите на хората", продължи все пак словото си Росен Плевнелиев.

След което президентът се обърна към всички демократично избрани президенти досега – Желю Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов – "вие работихте за успешния преход на България към модерна демокрация, вие се стремяхте да утвърдите авторитета на институцията в страната и по света и аз ви благодаря за това. Сигурен съм, че ще продължите да работите заедно с всички нас за една по-добра България".

"Да си президент на Република България не е въпрос единствено на пост, това е кауза. Знам, че за мен ще съдят не по думите, а по делата. Не очаквам всички да ме обичат и да ме харесват, но държа да бъда компетентен и да си свърша добре работата", каза Росен Плевнелиев.

"Влизам в Президентството не, за да упражнявам самоцелна власт, а да намирам решение", зарече се Плевнелиев, като обеща да бъде "по-различен политик и лидер – няма да разделям и да преча, ще бъда политически арбитър, пристрастен единствено към националния приоритет".

Плевнелиев не пропуска да обърне внимание на икономическата криза, като отбеляза, че България не е в средата, а в дъното на много европейски класации в ЕС - "това трябва да се промени".

"Просперираща България е не просто цел, а кауза. Силни сме, само когато сме обединени. Досега предимно кризите са ни обединявали. Време е да се обединим около национална кауза. Правителствата се сменят, но България не може да започва всеки път отначало. Аз имам кауза – България да се превърне в средно богата европейска държава, с развити региони, с конкурентно способна икономика, в която младите хора остават и виждат перспектива за развитие. Това трябва да бъде стратегическа цел до 2020 година. Затова въпреки трудностите трябва да работим не за оцеляване, а за растеж", каза още Плевнелиев.

"Обществените съвети към президента няма да функционират като кабинет в сянка. Активен, прозрачен диалог и генериране на решения - това е целта на съветите към Президентството", продължи Плевнелиев.

Ще превърна Президентството в център за дебат по важните обществени въпроси. Един президент не се оценява по неговата популярност, а по това какво обществото е постигнало по време на неговия мандат. Президентството ще наблюдава институциите да не подменят важните теми на обществото.

По отношение на външната политика приоритет ще е нашата дипломация да защитава българския интерес по света и в региона. Ще работя за европейското развитие на България и ще задам курс към по-ефективна и ускорена интеграция на страната в ЕС. България успява само, когато ЕС е силен и обединен. Трябва да насочим усилията си към региони с разширяващи се пазари, с бърз икономически растеж.

Ще поставим "произведено в България” на международната сцена с помощта на нашата дипломация, закани се Плевнелиев.

Във външната политика България трябва да бъде представлявана от професионалисти, от достойни българи, хора, които са мотивирани и имат качества. Трябва да имаме активна роля в изпълнение на съюзническите ангажименти в НАТО, смята още Росен Плевнелиев.

Той не пропусна да коментира и съдебната власт, като отбеляза: "Не искам българският народ и държава да бъдат асоциирани с престъпност и корупция. Недопустимо е народът на Ботев и Левски да бъде пример за корумпирана нация. Няма да се примиря с това. Ще мобилизирам целия ресурс, пътят е ясен – създаване на обществена нетърпимост към корупцията, прозрачност, ясни механизми за обществен контрол, професионализъм, морал в дейността на държавните служители. Няма неприемлива цена за демокрацията.
Реформите в съдебната власт трябва да продължат. Трябва да се прекъсне практиката за безпринципни назначения в съдебната власт. Ще използвам всички механизми за утвърждаване на нетърпимост към корупцията и закононарушенията.

"Провеждането на реформи в системата за сигурност е необходимост, но не е самоцел. Всяка промяна трябва да е свързана с нарастване на способностите. Проблемите в сигурността няма да се решават конюнктурно и на парче. През 2012 г. ще изковем новите устройствени закони на службите за сигурност. Трябва институционален баланс, на основата на споделената отговорност. Президентът трябва да има водеща роля при поддържането на такъв баланс, съгласно Конституцията", уточни още Плевнелиев.

"КСНС трябва да стане реален форум по намиране на важни решения по проблеми за националната сигурност. България трябва да изгражда въоръжените си сили в съответствие с концепцията за интелигентна отбрана", отбеляза още Росен Плевнелиев.

След първото слово на новоизбрания президент, което продължи повече от 30 мин., председателят на НС Цецка Цачева поздрави новоизбраните президент и вицепрезидент, като ги увери, че НС има волята да поддържа градивен и конструктивен диалог с президентската институция.

Тя ги приветства в своето слово, като отбеляза, че президентският пост е ключов – президентът не само коригира крайности, но той може и от него се очаква да предлага пътища за развитие. Цачева увери, че българският парламент е готов да бъде партньор на президентската институция.

По време на церемонията по полагането на клетвата в парламента присъстваха Бойко Борисов, министрите Диана Ковачева, Симеон Дянков, Вежди Рашидов, Тотю Младенов, Николай Младенов, Цветан Цветанов, Аню Ангелов, Лиляна Павлова, Томислав Дончев, Ивайло Московски, Стефан Константинов, Свилен Нейков, както и първият демократично избран президент Желю Желев, Петър Стоянов, главният прокурор Борис Велчев, омбудсмана Константин Пенчев и много други.

Официално мандатът на двамата започва да тече от 22 януари, когато Плевнелиев и Попова ще поемат Дондуков 2 от ръцете на Първанов – Марин.

Водещи

Най-четени