Румен Петков: Половин Средец има ключ от граничната ограда 09.06 | 10:50

Валери Симеонов: Петков е виждал съоръжението само по телевизията, а дава акъл

От iNews.bg

Оградата по границата с Турция има "дупки” с десетки метри дължина, а даже местни хора имат ключове от порталните съоръжения. Това заяви по бГВ бившият вътрешен министър Румен Петков от АБВ.

Изказването му идва, след като депутатът от БСП Елена Йончева разгласи информация за нередности около оградата, а вицепремиерът Валери Симеонов я даде на прокурор за разкриване на държавна тайна.

Петков припомни, че преди 3 месеца е сигнализирал в социалните мрежи за сериозни проблеми с оградата в района на Средец. "Това не е спряно временно строителство, а оградно съоръжение, където съвършено нарочно са оставени 100-120 метра. Местните хора знаят, че от там се трафикира всичко”, подчерта той.

На мястото имало камери и когато той бил там, дошъл патрул. В други случаи обаче не било така: "Половината от местните си държат ключове от катинарите на порталните съоръжения. Когато тези портали широко се отварят, от двете страни на границата услужливо няма патрули, а някои от по-старите части на оградата са "Добре дошли”.

Според него има "очевидна приемственост” в нередностите, вършени по времето на различни правителства и трябва ясно да се обясни защо съоръжението от двуредово е станало едноредово. "С националната сигурност компромиси, икономии и мизерности не трябва да се допускат”, смята политикът от АБВ.

"Румен Петков май е виждал оградата само по телевизията - тя не е от тел, а от твърда, метална заготовка. Ама и той дава акъл!", написа в Twitter вицепремиерът Валери Симеонов.

"БСП построиха един селски плет, който падна от вятъра и бежанците си минаха като по добродошлица! Сега брифират трафикантите - абсурд!",коментира той.

Петков посочи още, че заканите за нови полицейски протести са нещо съвсем естествено.

"От това, което прозвуча след КСНС, вътрешният министър вече е заложник, защото министърът на финансите заяви, че пари за заплати няма заложени – същият, който на следващия ден заяви, че има излишък от 1,6 млрд. лв. Цецо ли не обеща, Краси ли не обеща – всички им вдигаха заплатите с един зоологически ентусиазъм, сега тези момчета се чувстват употребени”, коментира Петков.

Водещи

Най-четени