Румен Радев за думите на Макрон: Свободата на движение е право на българите 03.11 | 13:48

В отговор на думите на френския президент Еманюел Макрон, българският държавен глава Румен Радев напомни, че страната ни е член на Европейския съюз

От iNews.bg

В отговор на думите на френския президент Еманюел Макрон, българският държавен глава Румен Радев напомни, че страната ни е член на Европейския съюз, българите са граждани на Обединена Европа и свободата на движение е тяхно право.

Румен Радев, президент: Външната политика е прекалено сложна и деликатна материя, за да бъде използвана за евтин вътрешно-политически пиар предизборно от която и да е страна. Имал съм много разговори с президента Макрон, но той съвсем ясно и отчетливо заяви своите амбиции за европейско лидерство, които ще се реализират много трудно с подобен тип непремерено говорене, защото то остава съмненията за чертаене на нови разделителни линии. Освен това в европейската политика е недопустимо да се лепят национални етикети.

От друга страна подобни изказвания трябва да бъдат много внимателно превеждани и още по-внимателно анализирани, за да не се отива към непремерено официални реакции. Отношенията между България и Франция почиват на дългогодишно приятелство и сътрудничество, и ако има някакъв проблем между нас, изобщо не е този. За нас е много по-важно да имаме френската подкрепа по стратегически за нас въпроси, какъвто е пакета "Мобилност", Шенген, постмониторинговият механизъм на ПАСЕ, подкрепата за началото на членството на Република Северна Македония в ЕС. И дали имаме подкрепата на Франция? Ако я нямаме, какви са причините? Дали са недостатъчна работа вътре в страната, или липса на силна дипломация, която да отстоява нашите постижения и интереси навън.

 

Водещи

Най-четени