Румяна Бъчварова: Реформата в МВР ще спести 65 млн. лв. 15.03 | 18:28

Според министъра 45 000 на щат е твърде голяма и претоварена структура

От iNews.bg

"Реформата в МВР ще спести 65 млн. лв. годишно. В момента системата е тромава - в нея работят , а на много места липсват електронни регистри". Това съобщи вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова по време на дискусия за промените в Закона за МВР.

Тя обясни, че в момента във вътрешното министерство на щат се водят около 45 000 души. За сравнение във финансовото министерство са само 450, а в социалното – няколкостотин души.

"Това показва, че структурата, която съществува в момента, е изключително голяма и натоварена. Това провокира обществени реакции, недоволство и наслагва едно мнение и отношение към МВР, което не е правилно и не е заслужено според мен", подчерта министърът.

Според Бъчварова "служителите на МВР често излизат в отпуск, без това да се обяви". Това обаче бе отхвърлено категорично от председателя на Синдикалния алианс "Сигурност" Галентин Грозев.

"Не съм съгласен с твърдението, че повечето от отпуските в МВР не са завеждани и ние извършваме някакво престъпление или нарушение на дребно, за да печелим от народните пари. Отпуските в МВР се завеждат в три екземпляра и на тези заявления се слага регистрационен номер. Така че остават информационните фондове. Невъзможно е една отпуска да не бъде заведена, освен ако става дума за някой директор, който после прикрива следите си", заяви Грозев, цитиран от БНР.

Полицейският синдикат предложи проектът за промени в Закона за МВР да се разгледа в Съвета за тристранно сътрудничество. Част от синдикатите в пожарната пък настояват дирекция "Противопожарна безопасност" да стане агенция и да е под ръководството на премиера Бойко Борисов.

Припомняме, че заради готвените промени и преструктурирането на МВР, синдикатите в сектора заплашиха с нови протести.

 



Водещи

Най-четени