Румяна Ченалова: Посланикът на Франция е дълбоко заблуден 08.12 | 11:53

ИВСС проверява сигнала за обявяване на български клонове на френско дружество в несъстоятелност

От Кремена Бедерева

Мисля, че посланикът на Франция е дълбоко заблуден. Това каза съдия Румяна Ченалова на влизане във Висшия съдебен съвет, предаде агенция "Фокус".

"Не мога да си обясня атаката на френския посланик. Аз разполагам с доказателства - конкретни и писмени", каза съдия Ченалова. Тя заяви, че очаква посланикът да обясни поведението и посочи, че ще предостави конкретни доказателства в своя защита.

Относно обвинението, което и беше отправени за разпредението на делата, които тя поема, съдия Ченалова, каза, че България е една от малкото страни в Европейския съюз, които използват тази система за разпределение на делата.

"Методът, който се използва от нашата страна не е възприет от ЕС, но дори и делата да се разпределят, както в Европа, ще има обвинения", каза тя.

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) проверява сигнала от френския посланик за обявяване на български клонове на френско дружество в несъстоятелност.

Получен е сигнал от дружествата "Белведере дистрибуция” ЕООД и "Домейн Менада” ЕООД на 26 ноември 2014 г., ответници в производство по несъстоятелност по търговско дело № 6907/2014 г. на СГС, VI-8 състав. Той е разпределен незабавно на екип, извършващ Годишна планова проверка в СГС в Търговско отделение.

Веднага е започнало проучване на обстоятелствата по сигнала. На 4 декември 2014 г. е получено писмо от Н. Пр. френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан, в което ни уведомява за същия случай. То е присъединено към по-рано получения сигнал от двете дружества.

Въпреки извършването на Годишна планова проверка в СГС със срок на приключване 31 януари 2015 г. и срок за изготвяне на Акт с резултати от проверката до 1 април 2015 г., Инспекторатът успоредно проверява обстоятелствата по цитираното дело и ще излезе с отделно становище, което своевременно ще бъде изпратено на подателите на сигнала и френския посланик.

Водещи

Най-четени