Русенци пишат оценка 3,72 на местната власт 08.09 | 14:29

Спешни за решаване проблеми са безработицата, ниския стандарт на живот и равнището на доходите

От Андриян Георгиев

Гражданите на Русе пишат оценка 3,72 по шестобалната система на местната власт. Спешни за решаване, според гражданите на общината, са проблемите, свързани с безработицата, ниския стандарт на живот и равнището на доходите, посочват от Гражданското движение за национално единство и спасение (ДНЕС).    

За 21% от населението в Община Русе животът се е променил в положителна посока след приемането на България в Европейския съюз през 2007 г. Това е сравнително нисък дял на фона на проведените през последните три години аналогични регионални изследвания, като се има предвид, че общината е една от най-големите в страната, с традиционно висок икономически потенциал, а граничното разположение до друга държава-членка на ЕС се вързприема като неоспорим плюс.

Данните са от представително социологическо проучване, направено съвместно от ДНЕС и агенция "Естат”. В проучването са обхванати 407 пълнолетни жители на Русе и съставните села от русенска община, а целта на изследването е да анализира социално-икономическата ситуация и политическите и електорални нагласи сред населението в общината. 

На въпроса "До каква степен споделяте мнението, че Русе е добро място за живеене?”, 43% от респондентите отговарят утвърдително ("напълно” или "в голяма степен”). Противоположно мнение споделят 56% от жителите на общината. Сравнително по-висока степен на одобрение за Русе като "добро място за живеене” се наблюдава при най-младите (18-29 г.) и най-възрастните респонденти (над 60 г.) - съответно 54 и 52% от тях. За разлика от други сходни общини (Варна, Бургас, Стара Загора), Русе изостава чувствително по показателите "подобрение в живота на местното население” и "оценка за средата”.

На фона на факта, че определящите Русе като "добро място за живеене” са малцинство, особена важност придобива индикаторът за основните проблеми в общината. В челото на тази своеобразна класация стои състоянието на икономиката в региона (48%). На следващите места са проблемите с общинската инфраструктура, озеленяване и благоустройство (34%), социално-икономически проблеми (20%), чистота и сметосъбиране (15%), местна администрация и управление (10%), други инфраструктурни проблеми (7%), транспорт, трафик и организация на движението (6%).

Помолени да изберат най-належащият за решаване проблем, интервюираните граждани от Община Русе съставят следната подредба: безработица - 32%; нисък стандарт на живот - 24%; ниски заплати и пенсии - 23%; здравеопазване - 8%; инфраструктура - 4%; чистота и лоша администрация - съответно с по 3 и 2%.

Тази подредба показва, че най-силно въздействие върху оценките на респондентите за общината имат възможностите за трудова реализация, равнищата на доходите и социалните плащания и стандартът на живот като цяло. Факт е, че огромната част от новите работни места са в сферата на търговията и услугите, а тези сектори по традиция осигуряват сравнително ниско заплащане, при отсъствие на бонуси и социални придобивки. Русе е своеобразен "първенец” по новопостроена търговска площ в търговските центрове от нов тип - т.нар. МОЛ-ове. На практика, високата степен на безпокойство на русенци от безработицата е тъкмо заради липсата на достатъчно на брой добре заплатени и с висок статус работни места в общината.

В допълнение към определянето на местната икономика като най-важния проблем, респондентите дават твърде ниска оценка за икономическото състояние на общината ("среден” 3,32). Оценката определено е по-ниска, в сравнение с измерената през април 2008 г. ("добър” 3,66). За разглеждания период в икономическото състояние на общината очевидно не са настъпили положителни промени, а предвид икономическата криза, е възможно да се говори и за наличието на спад.

Миграционните нагласи сред населението на общината са от умерено ниски до средни. 23% интервюираните споделят, че имат сериозни планове за преселване в друго населено място или за напускане на страната. Ниската оценка за икономическото състояние на града и общината са ключовите предпоставки за евентуално намаляване на демографския потенциал в бъдеще.

Оценка на местната администрация и политици

Данните от изследването показват, че населението в общината е умерено критично настроено към работата за града на кмета Божидар Йотов и сравнително по-недоволно от дейността на Общинския съвет. Респондентите оценяват градоначалника на Русе с "добър” 3,83 по шестобалната система, а работата на общинските съветници е на границата между "средна” и "добра” оценка - 3,49. Оценките са по-ниски от измерените при проведеното през 2008 г. аналогично изследване. 

Населението на Община Русе е сравнително по-удовлетворено от работата на общинската администрация, на която интервюираните поставят оценка "добър” 3,84 по шестобалната система (при "добър” 3,74 в изследването през 2008 г.).

Водещи

Най-четени