Русенци ще искат отпадане на таксата за преминаване през „Дунав мост“ 02.01 | 17:14

Заради решението на румънците да не взимат пари и от нашата страна започнаха подписка

От iNews.bg

Петиция, с която се настоява за освобождаване от такса "мост" на автомобилите от Русе, започнаха русенци, предаде БГНЕС. Само за ден са събрани над 100 подписа и кампанията активно продължава в интернет. Акцията е провокирана от предложението на румънската Национална компания за управление на пътната инфраструктура, която предвижда колите с гюргевска регистрация да не плащат такса, когато преминават Дунав мост в посока Гюргево-Русе. Решението ще бъде гласувано румънското правителство този месец.

Петицията, чийто автор е русенецът Левен Колев, иска реципрочно действие от българска страна. "Смятам, че така е редно и хората от два съседни града трябва да пътуват свободно, без да се ограничават с множество такси. Все пак живеем в граничен регион и често пътуваме до Гюргево и Букурещ. Трябва двете съседни държави да сме по-отворени едни към други, трябва дори да си знаем езиците, защото Русе и Гюргево са два партньорски града", обясни Левен.

Русенци подкрепят идеята, защото отдавна смятат, че таксата за преминаване на Дунав мост трябва да отпадне за жителите на двата града. В момента на излизане от България се плащат 4 лв., а при излизане от Румъния – 3 евро. Петицията ще бъде отворена за подписи до края на февруари, след което ще бъде внесена в правителството и при омбудсмана.

Водещи

Най-четени