Русия предложи безплатно обучение на българските студени 18.02 | 17:28

Москва предложи да обучи 190 висшисти

От iNews.bg

Русия предложи безплатно обучение на 190 български студени по тазгодишната програма на руското просветно министерство.

Сред предлаганите специалности на българските студенти са физика, астрономия, архитектура, авиационна и ракетнокосмическа техника, психологически науки и сценични и музикални изкуства. В Русия се предлага и специалност, свързана с ядрената енергетика, като обучението за нея е за сметка на федералния бюджет на страната.

Началото на инициативата за обучение на български студенти в Русия е още през 2011 година. Преди 3 години българските студенти, заминали да учат в Русия, са 50. Миналата година те са били 150.

Както в България, така и в Русия образователните стандарти предлагат образователна степен "бакалавър" и "магистър". За "бакалавър" са отпуснати 48 места в най-различни специалности.

Документите на желаещите се приемат в Руския културно-информационен център и трябва да бъдат в хартиен и в електронен вид.

На приетите в Русия студенти се предлага общежитие, за което се заплаща сумата за приетите руски студенти по държавна поръчка. Студентите получават и безплатна студентска виза за периода на обучение. Избраните кандидати сами заплащат пътя си до университета, както и целогодишна застраховка, която покрива всички здравни осигуровки.

Водещи

Най-четени