Руски разузнавачи летят над България 18.04 | 10:04

Военни инспектори от Москва ще проверяват какво правим в рамките на Договора за открито небе

От iNews.bg

Руски разузнавателни самолети ще летят над България през тази седмица. Дейностите обаче не са незаконни, а в рамките на Договора за открито небе. От 18 до 21 април инспекторите на Москва ще прелетят на около 14 хил. кв. км от територията ни, за да проверят какво правят родните военни. "Инспекцията има за цел да установи военна дейност, осъществявана в рамките на конкретния район, дали става въпрос за работи, за които трябва предварително уведомление или пък, че там не се извършват никакви дейности, попадащи в списъка на задължите, за които трябва да се предупреждава", обяснява ръководителят на руския Център за намаляването на ядрената заплаха Сергей Рижков, цитиран от ТАСС.

Покрай полетите, руските инспектори ще посетят и учебни полигони, ще получат информация от нашите военни за дейностите и тренировки, които се извършват по тези места. Също така те ще инспектират военните учения, които ще се провеждат на територията на България през периода 19-21 април. За наблюдавания район нашите военни ще трябва да предоставят на руснаците и информация за позиционираните там военни и бойна техника.

Почти паралелно с инспекцията на българска територия, Русия ще прави такава и в САЩ. Там наблюдателните полети също започват днес, но ще продължат до събота.

Водещи

Най-четени