Руският патриарх у нас - взаимни комплименти между църква и държава 28.04 | 16:49

Патриарх Кирил се срещна с първите трима в държавата

От Андриян Георгиев

Руският патриарх Кирил е на официално посещение у нас. Той се срещна последователно с президента Росен Плевнелиев, с премиера Бойко Борисов и с председателя на Народното събрание Цецка Цачева. 

Общото културно и духовно наследство между българи и руснаци е фундаментът, върху който се развиват отношенията между двата народа, подчертаха президента и патриарха при срещата си на "Дондуков” 2, съобщават от президентството.

"Делото на Кирил и Методий поставя основите на културната идентичност на българския, на руския, както и на другите славянски народи, а първите мисионери в Русия, носители на новите християнски ценности, са българските духовници”, подчерта руският патриарх. Той добави, че именно тези културни и духовни връзки оцелявали през вековете, те били в основата на масовия героизъм на руските войници през Руското-турската война от 1877-1878 г., и били живи и днес.

В Министерски съвет патриарх Кирил и Бойко Борисов обсъдиха добрите връзки между българската и руската православни църкви.

"Вие сте млад, енергичен и действате със здрава ръка”, каза по време на срещата Патриарх Кирил и пожела на Борисов Бог да е с него.

Двамата се обединили около мнението, че нравственото възпитание и вярата в човешките ценности и добродетели трябва да бъдат в основата на човешките отношения.

Борисов е подарил на Патриарх Кирил сребърен обков на Черепишкото Евангелие. Московският и на цяла Русия Патриарх Кирил, от своя страна, също е направил подарък – позлатено Пасхално яйце със скъпоценни камъни.

По време на разговора на руския църковен водач с Цецка Цачева тя отбелязала, че църквата и парламентарните институции имали обща мисия - да работят за доброто на обществото и за изграждането на младо поколение от личности. 

Патриарх Кирил се спрял на влиянието, което глобализацията оказва върху националната културна идентичност. Той поставил акцент и върху значението на моралните ценности за развитието на съвременния свят.

Водещи

Най-четени