Руското посолство: Българският народ спаси евреите 05.11 | 10:25

Настояват обаче виновните за посегателствата над памeтника на Съветската армия да бъдат наказани

От iNews.bg

Не Съветската армия, а българският народ спаси българските евреи. Признаваме неоспоримия героичен принос на българския народ, включително представителите на интелигенцията и на Православната църква в борбата с нацизма, включително спасяването на живеещите в страната евреи от лагерите на смъртта. Почитаме паметта на всички загинали за спасяването на света от нацизма. Това се казва в позиция на посолството на Русия в България, публикувано на страницата му във Facebook във връзка с разразилия се между Москва и София скандал по темата.

От там обаче също се застъпиха срещу посегателствата срещу паметника на Съветската армия в София. "Русия, която понесе най-много загуби в тази война, ще продължи ревностно и последователно да се противопоставя на каквито и да било опити за преразглеждане на историята и за оскверняване на военни мемориали. В тази връзка сме сериозно обезпокоени от продължаващите много години актове на вандализъм спрямо паметника на Съветската армия в София. И досега българските власти не са предприели сериозни мерки за спиране на гаврите с паметта на освободителите на България и Европа от фашизма. Виновните за тези престъпни акции, както и по-рано, не са приведени под отговорност", коментират още от посолството.

От дипломатическото представителство на Москва допълват, че по този начин единствено се постига убеждение у вандалите, че такива постъпки са безнаказани. "Разчитаме, че властите в България, в съответствие със заявената от българското МВнР "последователна позиция за категорично осъждане на подобни прояви", най-накрая ще предприемат всички необходими мерки за установяване и привеждане под отговорност виновните, както и за недопускане занапред на подобни инцидент, които не се вписват в контекста на приятелските отношения между двата народа", се казва още в позицията на руското посолство.

Водещи

Най-четени