Ръст на жалбите към съда в Страсбург заради миграцията, тероризма, национализма и др. 18.10 | 16:27

Новите заплахи пред човешките права обсъди в Илияна Йотова с председателя на Европейския съд по правата на човека

От iNews.bg

Новите предизвикателства пред защитата на човешките права обсъдиха в Страсбург вицепрезидентът Илияна Йотова и председателят на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) Линос-Александър Сицилианос.

ЕСПЧ е най-добре познатата и авторитетна съдебна институция в Европа. Съдът следи зачитането на правата на човека на 830 милиона европейци в 47 държави членки на Съвета на Европа, които са ратифицирали Конвенцията за правата на човека от 1950 г. През тази година Европейският съд по правата на човека отбелязва 60 години от създаването си.

"Ролята на Съда в Страсбург е динамична и продължава да нараства на фона на днешните нови предизвикателства пред Стария континент – миграция, тероризъм, радикализация и екстремизъм, популизъм и краен национализъм", изтъкна Илияна Йотова. Според вицепрезидента Йотова това ще доведе до промяна на съдържанието на делата, които се водят и европейските институции трябва да намерят адекватни решения за реакция. В последно време се наблюдава ръст на жалбите към ЕСПЧ именно по тези въпроси. Според вицепрезидента в тази нестабилна  обстановка ролята на Европейския съд по правата на човека е още по-важна за поддържането на толерантността, стабилността и мира, като се гарантират преди всичко правата на европейските граждани.

Сред основните теми на разговора беше Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи, която има ключова роля в укрепването на демократичната сигурност и подобряването на доброто управление в цяла Европа. Илияна Йотова заяви, че България подкрепя усилията за ускоряване на присъединяването на Европейския съюз към конвенцията. Линос-Александър Сицилианос изрази своята надежда в този процес.

Председателят на ЕСПЧ запозна българския вицепрезидент със създаването на Мрежата на европейските висши съдилища, където членува българският Конституционен съд. Мрежата се състои от 80 съдилища от 37 държави и представлява платформа за обмяна на мнения. Целта е да се познават и спецификите на националните законодателства, за да се вземат адекватни решения от Съда. Според Илияна Йотова е необходимо сближаването на отделните законодателства на европейско ниво.

На срещата бе обсъдена и изработената от Съвета на Европа първа по рода си "Европейска етична харта за използване на изкуствения интелект в съдебните системи и тяхната среда", която цели да съхрани правата на човека в условията на бързото развитие на новите технологии.

В разговора участваха българският постоянен представител към Съвета на Европа посланик Катя Тодорова и българският съдия в Европейския съд по правата на човека Йонко Грозев.

Водещи

Най-четени