Рядко срещано явление: Българският парламент единен 20.12 | 10:34

Всички партии ще подкрепят отпадането на мораториума върху новите лекарства, гласуването е утре

От iNews.bg

Много рядко срещано явление ще се случи утре в Народното събрание. Всички депутати ще гласуват единодушно, независимо от различните политически пристрастия. Повод за обединението е отпадането на мораториума върху новите лекарства за онкоболните, който през последните седмици предизвика куп скандали, остри реплики и обвинения.

Председателският съвет на Народното събрание реши единодушно да отпадне параграф 6 от Бюджета на Здравната каса, който налагаше мораториум на финансирането на иновативни лекарства. Всички председатели на парламентарните групи са единодушни, че този текст трябва да бъде премахнат. Дискусията в пленарна зала ще бъде утре сутринта, като промените за отпадане на параграфа ще се приемат на две четения, за да може промяна да влезе в сила в началото на следващата година, предаде БНТ.

"За мен е важно, че всичките парламентарни групи без изключение при днешния Председателски съвет приехме единодушно решение да се подпишем и да отпадне параграф 6", коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. "В това дали има грешка или не, аз смятам, че времето щеше да покаже, ако заработеше нормата, която бяхме приели в бюджета преди две седмици. Аз смятам, че за мен е по-важно, че успокояваме пациентските организации, успокояваме онкоболните хора и в тази посока смятам, че политиците са длъжни да направят този компромис и никой да не си го приписва като някакъв политически дивидент, защото започнем ли да си го изписваме като политически дивидент кой какво е направил, кой го е инициирал първи, смятам че това ще бъде некоректно и ще се върнем отново в един безсмислен дебат", допълни още Цветанов.

"Много сме щастливи заради пациентите, че нашето предложение за актуализация на бюджета на НЗОК и отпадането на мораториума върху лекарствата, бе подкрепено от всички парламентарни групи и ще бъде подписано от всички председатели на парламентарни групи", заяви председателят на БСП Корнелия Нинова, цитирана от БГНЕС. Тя допълни, че една огромна грешка ще бъде поправена и хората ще получат възможност за лечение и надежда за живот. "Внесохме това предложение от името на "БСП за България" още вчера. Няма нужда от спор кой пръв и кой втори. Тук важното е здравето на българите и сме щастливи, че с тази поправка ще го гарантираме", каза още Нинова.

"Всички бяха зад идеята на ДПС за отпадане на мораториума на лекарствата за онкоболните, но формулата на управлението е проба-грешка" бе пък коментарът ма лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. "Ние им благодарихме. Безспорно благодарихме и на БСП за подкрепата, когато се разглеждаше нашето предложение. Благодарихме и на останалите колеги, които мисля, че 7 пъти са гласували против това предложение и се стигна до същността и идеята на това, което сме предложили", каза още Карадайъ.

Той обаче не пропусна да отправи и критики към управляващото мнозинство. "Обявихме за пореден път формулата на съществуване на тази власт на проби-грешки и пак проби-грешки. Формулата е търсене на консенсус за поправка на грешките, а в останалите случаи партиен диктат, независимо от мотивите на предложенията", каза лидерът на ДПС.

Водещи

Най-четени